Portatif Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?

“Portatif yangın söndürücü nasıl kullanılır”, konusunu bilmek tüm canlı yaşamı için çok önemlidir. Yangınlar çok küçük boyutta başlayıp sonra alevlenirler. Çok küçük boyuttaki alevler manuel müdahalelerle söndürülebilir.
Portatif yangın söndürücüler, az ekipmanlı olarak tasarlanmışlar. Yangın ilk başladığında ve yangının gelişme aşamasında kullanılmaktadır. Yangınları yavaşlatmak ve söndürmek için kullanılan en etkili yöntemlerin başında geliyor. Yangınla mücadele ederken, yangın tüplerinin kullanımı çok önemlidir. Özellikle yangının ilerlemesini durdurmak adına portatif yangın söndürücülerin kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. Genel olarak yangın tüplerinin işlevlerini düşündüğümüzde; küçük yerlere sığmaları ve sistemleştirildiği takdirde büyük mekanları korumaları çok önemli bir cihaz olduklarını açıkça ortaya koymaktadır.
Portatif Yangın Söndürücü Dolum ve Bakımı
Portatif yangın söndürücü dolum ve bakımı konusunda aşağıda sıraladığımız noktalara çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Portatif Yangın Tüplerinin Aylık Kontrolleri
Binalarda mutlaka yangın söndürme ekipleri kurulmalıdır. Bu ekipler içerisinde görevlendirme yapılarak, yangın tüplerinin aylık olarak dolum ve bakımları gerçekleşmesi gerekiyor. Portatif yangın tüplerinin aylık dolum ve bakımları yapıldıktan sonra aynı zamanda ekip tarafından kayıtta oluşturulmalıdır. Aylık kontroller sonucunda tüplerin basınç göstergelerinin de mutlaka izlenmesi gerekiyor. Tüplerde herhangi bir sızdırma var mı, deforme olmuş mu gibi pek çok konuya dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yangın tüpü uyarı işaretlemeleriyle birlikte acil çıkış yönlendirilmesiyle alakalı levhalarında kontrolünün periyodik şekilde aylık yapılması gerekiyor.
Yangın Tüpünün Kontrolü ve Bakım Dosyası
Portatif yangın söndürücü tüpü kullanımı denildiğinde akla gelmesi gereken noktada; kontrolünün sağlanması ve bakım dosyasının tutulması olduğunu söyleyebiliriz. Portatif yangın tüplerini, her kullanılabilecek tarzda hazır halde tutmanız gerekiyor. Ayrıca gerekli görülen zamanlarda çalışır konumda olduğunu bilmek adına da kontrolleri kayıt altında tutmak gerekiyor. Yangın söndürme ekipleri tarafından mutlaka “Yangın Söndürme Cihazları Kontrol ve Bakım Talimatı” hazırlanması gerekiyor. Ayrıyeten yangın söndürme ekiplerinin başkanları da aylık yapılan kontrollerle birlikte yıllık bakımları da formlara işlemeliler. Bu verilerin işlenmesi için “Yangın Söndürme Cihazı Kontrol ve Bakım Formu” kullanılması doğru olacaktır. Senelik şekilde gerçekleşen periyodik muayene bakımlarındaysa, 4 senenin ardından tüp tamamen boşaltılmalıdır. Hidrostyatik test uygulaması ile yeniden dolum işlemi de yapılır.
Yangın Tüplerinin Senelik Bakımları
Yangın tüplerinden sorumlu kişi, onların periyodik bakımlarını senelik olarak yapması gerekiyor. Yangın tüplerinin bakımları; “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” alan firmalarca yapılmalıdır.
Portatif Yangın Söndürme Cihazları Çeşitleri
Portatif yangın söndürme tüpü çeşitleri ile hemen yangına müdahale edebilirsiniz. Portatif yangın söndürme cihazlarının kullanımı çok basittir. Yangın kısa zamanda hemen söndürülebilir. Çeşitli tiplerden oluşan portatif yangın söndürme cihazlarının doğru kullanımı çok önemlidir.
Taşınabilir Yangın Söndürme Cihazları

Taşınabilir yangın söndürme cihazları kendi içerisinde 3 tanedir. Taşınabilir yangın söndürme cihazları;
- Gazlı yangın söndürme,
- Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları,
- Sulu yangın söndürme cihazları şeklinde sıralanabilir.
Gazlı Yangın Söndürme Cihazları
Bu söndürme cihazları, karbondioksit gazlı yangın söndürme cihazlarına örnek verilebilir. BC sınıfında yer gazlı yangın söndürme cihazları genel olarak; elektrik tehlikelerinin ve parlayabilir sıvıların yangına sebep olacağı yerlerde kullanılırlar. Elektronik materyallere kesinlikle karbondioksit zarar vermemektedir. Solventler, yağların ve elektrik risklerinin olduğu yangınlara müdahale edilir. Yangını söndürdükten sonra etrafta kesinlikle kalıntı bırakmıyor. %99,9 saf karbondioksitli kendinden basınçlı gaz bu cihazlarda bulunmaktadır. Soğutucu etkisinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ortamda yer alan oksijen miktarını düşürüp kimyasal zincirleme yanma reaksiyonlarını da kırıp öyle yangını söndürmektedir.
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazları
Kuru kimyevi tozları;
- D,
- ABC,
- BC tozu şeklinde 3’e ayırabiliriz.
ABC tozu içerisindeki; A(Katı), C (Gaz), B (Sıvı) yangınları söndürmektedir. Alevli yangınlarla yüzeysel kor yangınları kolayca söndürmektedir. ABC tozları, katı madde yüzeylerinde erirler. Erime sonucunda da tabaka oluşturduklarını söyleyebiliriz.
Sulu Yangın Söndürme Cihazları
Portatif yangın söndürme cihazları özellikleri bakımından çeşitlere ayrılmıştır. Sulu yangın söndürme cihazları, A sınıfı yangınlarda kullanılmaktadır. Tekstil, kâğıt, kömür, saman ve odun gibi organik özelliğe sahip katı maddelerin sebep olduğu yangınlarda kullanılmaktadır. Sulu yangın söndürme cihazlarında kullanılan su, soğutucu etkisiyle dikkat çekmektedir. Bu cihaz boğma etkisiyle yangını söndürür. Yalnız sulu yangın söndürme cihazlarında elektrik iletkenliği olduğu için kesinlikle elektrikten kaynaklanan yangınlarda kullanılmamalıdır. (1)