Yangın Nasıl Oluşur ve Yangına Etken Olan Nedenler

Yangın nasıl oluşur, yangına etken olan nedenler nelerdir? Yangınlar kimyasal etkenlerden ortaya çıkan günümüzde birçok farklı sebepten oluşan bir felaket olarak değerlendirilmektedir. Yangının birçok farklı tipi bulunmaktadır. Ancak öncelikli olarak yangınlar doğal yangın ve yapay yollardan oluşan yangın olarak ikiye ayrılmaktadır.

Yapay yangın nedir, nasıl oluşur? Dünya genelinde insanların kullanım gösterdiği birçok madde ve enerji bulunmaktadır. Bu ürünlerin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yangınların olduğu bilinmektedir. Tüm dünyada bilinen 4 çeşit yapay oluşumlu yangın bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • A sınıfı yangın (katı yangın)
  • B sınıfı yangın (sıvı yangın)
  • C sınıfı yangın (gaz yangın)
  • D sınıfı yangın (metal, kimyasal etkenli yangın)

Tüm bu yangın durumları kullanılan ürünlerin ve etken maddelerin oluşumuyla sınıflandırılmaktadır. Her yangın türü farklı bir söndürücü ile söndürülebilmektedir. Söndürme işlemlerinde çoğunlukla kuru buz, karbondioksit ve oksijen engelleyici köpük maddeleri yer almaktadır. Bu sayede yangın soğutma işlemi ile oluşan dağılma önlenebilmektedir.

Doğal Yangın Nasıl Oluşur?

Doğal yangın nasıl oluşur? Doğal yangın insan elinin etkisi olmadan oluşan yangınlardır. Genellikle gerçekleşen bir doğa felaketi ile ortaya çıktıkları bilinmektedir. Bunların arasında en bilinenler yıldırım düşmesi, aşırı yüksek sıcaklık ve ülkemizde pek sık görülmese de yanar dağ patlaması olarak sıralanabilir. Tüm bu bahsedilenler doğal yangın oluşumuna neden olmaktadır. Dışarıdan gelen bu doğanın getirdiği etkenler ormanlarda ve canlı türlerinin yaşam alanlarında yangın çıkmasına neden olur.

Orman Yangınlarının Sebebi

Orman yangınlarının sebebi doğal yangınlar ya da insan elinin etkisiyle oluşan yangınlar olarak bilinmektedir. Ülkemizde çoğunlukla yangın oluşumu bir insan elinin başlatması ya da kimyasal bir etken dolayısıyla başlıyor olsa da küresel ısınmanın getirdiği sıcaklık da orman yangınlarının sebebi olabilmektedir. Bunun için ülkemizde ve dünyada çeşitli yangın söndürme ekipleri işlem uygulayarak soğutma ve yangın önlemeye yönelik çalışmalar yürütmektedir.

B Sınıfı Yangın Nedir?

İnsan eliyle ortaya çıkan oluşan hata ve bozulma dolaylı yaşanan B sınıfı yangın nedir, nasıl söndürülür? Tüm dünya genelinde otomobillerde ve çeşitli makinelerde kullanımı görülen fosil yakıtlar (benzin, mazot, petrol, katran vb.) büyük bir yanıcı etkiye sahiptir. Oluşan araç yangınlarında ya da bu tip akaryakıtların kimyasal tepkimesi sonucu ortaya çıkan yangınlara B sınıfı ya da B tipi yangın adı verilmektedir.

B sınıfı yangınlar etken maddesi gereği 3 farklı söndürme cihazı ile müdahale edilebilmektedir. Bu cihazlardan en bilineni kuru kimyevi tozlu söndürücülerdir. A, B ve C tipi yangınlar için kullanılır. Bunun dışında söndürme işlemi için köpüklü söndürücü ya da karbondioksitli yangın söndürücüler de kullanılabilmektedir.

Yangının kontörlü için karbondioksit etkeni ve oksijen engelleyici olan bu tüpler sayesinde B sınıf yangınlar kontrol altına alınabilmektedir. En etkili yöntem bakımından incelendiğinde kuru kimyevi yangın söndürücü kullanımı önerilmektedir.

Yangın Soğutma Çalışması Nasıl Yapılır?

Yangın soğutma çalışması nasıl yapılır? Yangın soğutma işlemi eğer kimyasal bir madde ya da elektrik dolaylı oluşmadıysa en etkili yöntemler arasında su ile müdahale gelmektedir. Ayrıca bazı yangınlar etken maddesi olan oksijenle birleştiğinde yüksek oranda büyüme ve yayılma gösterdiği için kuru yangın söndürücü tüp kullanımı önerilmektedir.

Yangını kontrol altına almak adına eğer bir mekanda ya da araçta yangın çıktıysa ilk uygulanması gereken yangın söndürme tüpü ile müdahaledir. Eğer orman yangını yaşanıyorsa su ile müdahale etkili olacaktır. Öncelikli olarak oksijen alımı kesilmelidir. Ayrıca yetkin bir yangın söndürme bilgisine sahip olsanız dahi ilk yapmanız gerekenlerden biri itfaiye hattını arayarak yardım istemektir.

Yangın Söndürme Yöntemleri

Çevrede doğal yangınlar ve yapay yangınlara karşı yangın söndürme yöntemleri nelerdir? Yangın söndürme işleminde birden fazla yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler arasında en bilinenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yangın soğutma (yangın tüpleri ile)
  • Su ile söndürme
  • Oksijensiz şekilde boğma
  • Dağıtma
  • Örtme

Tüm yangın söndürme yöntemleri ortak amaç yangının büyümesini ve farklı yerlere sıçramasını önlemektir. Soğutma işlemleri yangının etkisini azaltarak sönmesine neden olur. Aynı şekilde su ve oksijensiz boğma da bu işlem içindir. Örtme ve dağıtma fiziki müdahale ile yangının dağılmasını engellemek içindir.