Yangın Tüpü Kaç Yılda Bir Yenilenir?

Yangın tüpü kaç yılda bir yenilenir durumunda içeriğinde bulunan maddelere göre farklı zamanlarda yenilenebilmektedir. Fakat genellikle senede iki kere yenilenmesi gerekmektedir. Köpüklü olan yangın söndürme tüplerinde yapılan periyodik bakımı ve dolum süresi iki senede bir olarak yapılmaktadır. Kuru kimyevi yangın tüpleri en sık olarak kullanılan tüplerdir ve bu tüplerin bakımı da yine senede iki kez yapılmalıdır.
Yangın tüplerinin mutlaka dolum işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Yangın tüplerinin yenilenme aşamasında bakımları düzenli olarak yapılmalıdır bununla birlikte en doğru yangın tüpü yenilenmesi konusunda kişiler firmalardan destek alabilirler.
Yangın Tüpü Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yangın tüpü bakımı konusunda kişilerin senede bir olarak yapılması gerekmektedir. Yangın tüplerinin bakım işlemlerine bakıldığında uzun süreli kullanım için olabildiğince sağlam olarak kullanılması gerekir ve bununla beraber en iyi verim için korozyon, sızıntı gibi durumların kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer tüpler kullanıldıysa bu noktada detaylı bir bakımdan geçmesi gerekmektedir. Yangın tüpü bakımı ne zaman yapılmalıdır bakıldığı zaman,
- Yangın anında kişilerin çevresinde ilk aradığı şeylerden biri yangın söndürme tüpleridir bu sebeple yangın tüpleri alındığı günden itibaren belirtilen dönemlerde bakım yaptırmaya gitmesi gerekir.
- Yangın tüplerinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan en önemli özelliklere bakıldığı zaman bakımlarının periyodik olarak yapılması ve profesyonel olarak yapılması gerekir.
- Yangın söndürme tüpleri kendi arasında farklılık göstermektedir bu sebeple periyodik bakımları da değişebilmektedir.
- Yangın tüplerinin bakımı konusunda kişilerin aksatmaması gerekmektedir aksi takdirde olası bir yangında kişilerin can ve mal değerleri tehlike altına girebilir.
Yangın Tüpleri Periyodik Kontrol Süreleri Nedir?
Yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri bakıldığı zaman genellikle senelik olarak ele alınması gerekir. Bazı tüplerde ise kontrol sürelerin 6 ayda bir olarak yapılması gerekmektedir. Yangın tüpü içerisindeki maddenin türüne bağlı olarak süre aralığı değişkenlik göstermektedir ve sadece dolum işlemleri değil boşaltım işlemleri de önemli olmaktadır.
Yangın tüplerinin senede bir olarak dolum işleminde yenisinin eklenmesi gereken tüplerde içerisindeki malzemelerin tamamen boşaltılması ve yenilenmesi gerekir, amaç tamamen sistemin taze olmasını sağlamaktır. Böylece oluşacak yangınlar daha seri, hızlı ve aynı zamanda kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Konut, ev, apartman, iş yeri gibi birçok kapalı alanlarda da yangın tüpleri bulundurulması gerekir ve iyi bir şekilde kontrol süreleri takip edilmelidir.
Yangın Tüpü Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Yangın tüpü son kullanma tarihi nerede yazar bakıldığı zaman yangın tüplerinin bir son kullanma tarihi bulunmaz sadece düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Bu bakım dışında eğer yangın tüplerinde herhangi bir hasar varsa yeni tüplerin alınması gerekir. Bu sebeple kişiler yangın tüplerini kullandıkları zaman ve periyodik bakım süreleri geldiği zaman mutlaka kontrol ettirmeleri gerekir.
Yangın tüpleri dolum fiyat bakıldığı zaman amacına göre ve içerisindeki maddelere göre farklılık göstermektedir. Yangın söndürme tüplerinde genel olarak kuru kimyevi tozlu olan söndürücüler kullanılmaktadır. Kullanılacak alana göre içerisindeki maddeler farklı olabilmektedir bu sebeple kişiler yangın tüpleri konusunda destek alabilirler.
Yangın tüplerinin en fazla kullanıldığı alanlar araç yangın tüpleri olmaktadır ve araç yangın tüplerinin de bakımının düzenli olması gerekmektedir. Araç yangın tüpü son kullanma tarihi nerede yazar bakıldığı zaman diğer tüpler gibi bir son kullanma tarihi bulunmaz bununla birlikte mutlaka TSE standartlarına uygun şekilde üretilmesi ve bu damganın bulunması gerekmektedir.
Yangın Tüpü Dolu Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Yangın söndürme tüpleri üzerinde ibre bulunur bu ibreye bakılarak yangın söndürme tüplerinin dolu olup olmadığına bakılabilmektedir. İki kırmızı çizgi arasındaki yeşili ibre daima göstermelidir ve eğer yangın söndürme tüpü yeni alınmışsa ve doldurulursa bile kendi kendine kullanılmadan boşalabilmektedir. Böylece sol tarafında yer alan yani başlangıç noktasındaki sıfır görülür. Bu durumda boş olduğu anlamına gelir ve doldurulması gerekmektedir.
Yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri yönetmenlik tarafınca belirtilen şekilde dolum işlemleri yapılmaktadır. Böylece kişiler yangın tüpleri konusunda doğru bir şekilde hizmet alarak dolum işlemlerini yapabilirler. Yangın söndürme tüpleri kilosuna göre farklılık göstermektedir, 1 kg’dan başlayarak 50 kiloya kadar çıkabilmektedir. Bu sebeple yangın tüpleri seçilirken alınacak alana göre kilosu da farklı olabilmektedir.(1)