Yangın Tüpü Malzemeleri Nasıl Olmalıdır
İçindekiler
Yangın tüpü malzemeleri nasıl olmalıdır özelliklerine bakarak yangın söndürücü alınmalıdır. Bununla beraber çeşitli yangın söndürücüler arasındaki temel farkları bilmeli ve ilgili özelliklerle beraber söndürmenin başarısı göz önüne alınmalıdır. Yangın söndürme tüpleri sadece maddi hasarı önlemez aynı zamanda hayat kurtarıcı olabilmektedir bu sebeple mutlaka yangın tüpü kullanılmalıdır. Yangın tüpü malzemelerine bakıldığı zaman,
- Yangına püskürtülecek olan yangın söndürücünün içeriğindeki maddelerin bulunduğu ana gövde silindir olmaktadır. Diğer bileşenlerle beraber basınç silindiri oluşturur ve bu sebeple yapısal olarak sağlamdır.
- Yangın tüpü içeriğindeki söndürme maddesinin dışarıya doğru püskürtüldüğü parça hortum olmalıdır.
- Yangın söndürücüyü taşımak için kullanılan başlık tutacağı içerir. Tutacağın üst kısmı basıldığı zaman daldırma borusundan hortuma giden yolu tetikleyici açar.
- Sifon borusu, koldan silindire doğru giden bir boru olmaktadır bununla beraber yangın söndürme maddesi yangın söndürücü içerisindeki maddeler köpürten madde, su, kuru kimyevi toz, CO2 gazı veya ıslak kimyasal olabilir.
- Söndürme maddesini yangın tüpünün dışına doğru iten gaz itici gaz olmaktadır, genellikle azot gazı olarak kullanılır.
- Manometre, yangın tüpünün içerisindeki itici gazın basıncını gösterir ve sağlıklı bir yangın tüpünde manometre orta yeşil alanda kurmalıdır.
- Yangın tüpü kullanma talimatı aldığınız firma ile sağlanmalıdır bununla birlikte mutlaka yangın söndürme eğitimi ile beraber talimata göre yangın söndürülmelidir.
Yangın Tüpü Basınç Göstergesi Nasıl Olmalı
Yangın tüpü basınç göstergesine bakıldığı zaman özellikle ilk kontrol edilecek olan bölüm basınç ibresi olmaktadır. Yangın söndürme cihazlarında mutlaka bir basınç durumunu gösteren ibre olmalıdır. Yangın tüpü basınç göstergesi nasıl olmalı bakıldığı zaman ibre yeşil görünüyorsa herhangi bir yangında kullanılabilir durumda olabilir. Basınç ibresi eğer sağ taraftaki kırmızıya geçmişse bu noktada içerisindeki yangın söndürme tozunu atacak basınç olmadığı için yangını söndürmez. Yangın tüpü basınç nasıl olmalıdır,
- Yangın tüplerinde bulunan basınç ibresi kırmızı olduğu zaman müdahale edilmeli ve anlaşmalı olan firma aranarak bakımı sağlanmalıdır.
- Yangın tüpü basınç göstergesi kontrol edildiği zaman ikinci kontrol edilmesi gereken bölüm sarı renkte görülen müdürlü güvenlik piminin açılmamış olması gerekir.
- Açık olan pimler zamanla basınç kaçağı yaratmaktadır ihtiyaç olunduğu zaman yangını söndürmeyebilir.
- Yangın söndürme tüplerinin pim görüldüğü zaman anlaşmalı firma ile irtibata geçilir ve yangın söndürme cihazlarının bakımı yapılır.
- Yangın söndürme cihazlarının alt tarafında veya yan tarafına yapıştırılan yapışkanlar kontrol edilebilir, etiket üzerinde son kullanma tarihi ile beraber dolum tarihi belirtilir. Burada ilk dolum tarihi ile beraber son dolum tarihi burada bulunur.
Yangın Tüpü Tozu Nasıl Temizlenir
yangin tüpü fiyatları nasil
Meydana gelen yangın ve söndürme işlemleri sonrasında bazı kimyasalların kalıntıları olabilmektedir. Bununla beraber bu kalıntılar ile korunan veya söndürmüş malzemelere zarar vermeden temizlenmesi gerekmektedir. Yangın tüpü tozu nasıl temizlenir bakıldığı zaman profesyonel yangın danışmanlarından yardım alınabilir. Yangın tüpü tozu temizlenmesi konusunda,
- Kullanılan yangın tüplerinin türüne göre farklı temizleme modelleri bulunur ve kişiler işletme, bina ve evlerini hızlı bir şekilde temizleyerek günlük rutinine dönebilirler.
- Kuru kimyasal yangın söndürücü kalıntılarına bakıldığı zaman içeriğinde bulunan maddelerin metal yüzeye temasından sonra hemen temizlenmesi önerilmektedir. Kalıntılar zaman içerisinde temizlenmesi ile beraber hassas malzemeler niteliğini kaybetmez.
- Yangın sonrasında yapılan temizliklerde malzeme üzerinde kalan gevşek kalıntılar süpürülür ve fazla yapışan kalıntılar üzerinde sıcak su ile %50 olarak seyreltilen İzopropil alkol ile çıkartılır.
- Üzerinde birkaç dakika kaldıktan sonra nemli bir bez ile temizlenebilir. Bunun dışında sirkeyi sıcak su ile karıştırarak kalıntı üzerinde uygulayabilirsiniz.
- Yangın söndürme yöntemleri ile bakıldığı zaman farklı tüpler kullanılabilir bu durumda temizleme yöntemleri tamamen farklı olabilmektedir.(1)
Arabada Yangın Söndürme Tüpü Nerede Olmalı
Araçlarda yangın tüpünün olması şart değildir fakat hem araçlarda hem evlerde hem de işyerlerinde olması önerilmektedir. Çoğu araçlarda olmasa da şoför koltuğunun altında birçok araçta yangın tüpü koyulacak kadar yer bulunur. Yangın tüpü koltuk altında olduğu zaman en fazla üç saniye içerisinde yangına müdahale ederek yangın söndürülebilir bununla birlikte yangın tüpü birçok alanda önemli bir materyaldir.
Yangın tüpü fiyatları bakıldığı zaman klasik anlamda daha küçük portatif yangın tüpleri kullanılabilir. Bununla birlikte yangın tüpü kilosuna göre farklılık gösterebilmektedir.