Yangın İşareti ve İkaz Levhaları

Yangın işareti nedir ilgili alanda yangın tehlikesi bulunduğunu belirtmektedir. Bu nedenle söz konusu alanda dikkatli olunmalı, ışığı yansıtarak yangına neden olabilecek cam şişeler atılmamalıdır. Aynı zamanda sönmemiş sigaralar, izmaritler bırakılmamalıdır. Eğer bir yerde ateşli piknik yapılmasına izin verilmiyorsa buna uyulmalıdır.
Bunlardan kırmızı renk yangınla mücadele ekipmanlarını belirtmektedir. Sarılar ise uyarı işaretlerini oluşturmaktadır. Kendi içerisinde farklı tabelalar halindedir. Kişilere hangi yasağa uyması gerektiğini belirtmektedir.
Eğer iş yerinizde yangın olasılığı yüksek bölümler mevcutsa, çalışanlarınızı ve müşterilerinizi bu konudan haberdar edebilmek için kullanmanız şarttır. Aksi durumlar büyük çaplı yangınlara, can ve mal kayıplarına neden olabilir.
Yangın ve uyarı işareti gibi tabelaların yanı sıra küçük çaplı yangınlara ilk müdahaleyi yapabilmek için yangın tüpleri de önerilir. Bunlar insanları tehlikeye sokan; yani kaçış yeri olmayan, patlama ve duman bulunduran, kontrol dışı yangınlarda kullanmak üzere tasarlanmamış olsa da küçük çaplı olanlarda size yardım edebilir. Aynı zamanda itfaiyenin gelmesine kadar zaman kazanmanıza olanak tanır.
Uyarı Levha Standartları Nelerdir?
Uyarı işareti farklı standartlar taşımaktadır. Üçgenler acil durum cihazlarını ve güvenli olmayan eylemleri belirtmektedir. Kare ve dikdörtgenler ise acil durum ve genel bilgileri göstermek üzere kullanılır. Daireler ise önerilen ya da zorunlu uyarıları kapsamaktadır.
Yangın İşaretlerinin Önemi Nedir?
Uyarı işareti günümüzde birçok kişi tarafından gerekli önemi görmemektedir. Ancak bunlara dikkat etmemek, yangın gibi istenmeyen durumlara, böylece can ve mal kaybı gibi sonuçlara neden olabilmektedir.
Dolayısıyla iş yerinizde yangına karşı duyarlı alanlar varsa, patlayıcı ve yanıcı maddeler bulunuyorsa gerekli uyarı levhaları alana yerleştirilmeli, insanların bu konu hakkında bilinçlenmesi sağlanmalıdır. Bu gibi ortamlarda sigara içilmesi, çakmak ve kibrit kullanılması gibi durumlar da güvenlik için önlenmelidir.
Bunlara ek olarak elektrik panolarından kaynaklanan yangınlar da olabilmektedir. Bu nedenle ilgili tüm alanlara yerleştirmek yangın riskini minimum seviyeye indirmenize, böylece can ve mal kayıplarını önlemenize olanak tanıyacaktır.
Yangın İşaretleri Neleri Kapsar?

Yangınla mücadele işareti sadece bir bölgenin yangına karşı duyarlı olduğunu göstermemektedir. Aynı zamanda şu gibi amaçlara yönelik levhalar bulmak da mümkündür;
- Yanıcı ve patlayıcıları maddeleri yan yana koyma yasağı
- Tehlike levhaları
- Sigara içilmesini yasaklayan levhalar
- Çakmak ve kibritle gaz kaçağı arama yakınları
- Yangında şalteri kapatma levhaları
- Yanıcı ve parlayıcı madde levhaları
- Kağıt sepetlere yanan kibrit ve külleri atma yasağı levhaları
- Açık alev yasak levhaları
- Yangın kova levhaları
- Yangın anında merdivenleri kullanma levhaları
Yangın üzerine levhalar bunların dışında da olabilmektedir. Bu nedenle alırken dikkatli olunması önerilir. Ne üzerine kullanılması hedefleniyorsa buna dair hazırlanmalıdır.
Yangın İşareti Alındığında Neler Yapılmalı?
Yangınla mücadele işareti alındığında en önemli konu onu doğru bir şekilde kullanmaktır. Hatalı kullanımlar yine bir çözüm vermeyecektir. Böylece istenmeyen can ve mal kayıpları da meydana gelebilir.
Burada dikkat edilmesi gereken ilk husus hangi alan için bir işaret alacağınızdır. Böylece en uygun yangın işaretinin hangisi olduğu, kolay bir şekilde tespit edilebilir. Ardından da satın alım işlemleri yapılmalıdır.
En üst düzey güvenlik için işaretin kaliteli olması, zarara ve hasara karşı dayanıklı olması ve yazılarının kolay okunabilir olması gerekir. Bu nedenle alırken de hassas davranılmalıdır. Son olarak da hangi bölgeye koyulacaksa, herkesin rahat bir şekilde görüp, okuyabileceği yere düşmeyecek şekilde monte edilmelidir.(1)
Yangın İşareti Hangi Boyutlarda?
Günümüzde fabrika, atölye gibi iş yerlerde yangın riskleri vardır. Ancak bununla sınırlı kalmadan elektrik kaçakları da herhangi bir işletmede yangınlara neden olabilir. Yangınla mücadele işareti bu açıdan kullanacak olan işletmenin türüne göre fark etmeden üretilir.
Ancak bunlar boyut olarak farklı standartlara sahiptir. Bunun temel nedeni kişilerin gereksinimlerinin farklılaşabilmesidir. Eğer büyük bir alanda kullanılacaksa, küçük işaretler fark edilmeyeceği için en büyük boyutlarda olanlar tercih edilmelidir.
Buna karşılık alanınız darsa ve küçükse, küçük ya da orta boy olanlar da size aradığınız maksimum sonuçları verecektir. Böylece dar alanda sorun yaşamadan kullanmak da mümkün olur. Alım öncesinde bu açıdan değerlendirme yapmanız dolayısıyla büyük önemler taşımaktadır.
Yangın işareti ardından insanların göz mesafesine konulmalıdır. Böylece rahat bir şekilde fark edilmesi de mümkündür.