Yangın Söndürme Tüpü Dolumu Kaç Yılda Yapılır?

Son kullanma tarihi geçmiş yangın söndürme tüpü ne yapılır birçok kişiyi endişelendirmektedir. Ancak bu tarih zannedilenin aksine bu tarihten sonra kullanılamayacağını göstermez. Aksine dolum tarihinin gelmiş olduğunu belirtmektedir.

Bu işlemler profesyonel olarak yapılmaktadır. Güvenilir sonuçlar için alanında kurumsal olarak hizmet veren ekiplerle çalışmak, daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Kişiler tarafından, evde veya iş yerinde gerçekleştirilmemelidir.

Yangın tüpleri dendiğinde birçok kişinin aklına iş yerleri gelir. Ancak bunun dışında apartmanlarda, evlerde, üniversitelerde ve daha birçok yerde kullanılabilir. Bu sistemlerin amacı ani durumlarda küçük çaplı olan yangınlara müdahale edebilmektedir.

Kullanıcıyı tehlikeye atan ya da kontrol dışı durumlarda kullanım görmese bile küçük yangınların büyümesini önler. Böylece can ve mal kayıplarının minimuma indirilmesini de mümkün hale getirir. İtfaiye gelene kadar da ek süre tanır.

Yangın Tüpleri Kaç Yılda Bir Doldurulur?

Yangın tüpü kaç yılda bir değişir büyük önem taşır. Zira geçmesi durumunda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır. İki yılda bir kere doldurulmakta olan bu tüpler periyodik şekilde kontrol edilmelidir. Zamanı geldiğinde uzman ekipler ile iletişime geçilerek, işlemlerin yapılması sağlanmalıdır.

Yangın tüpleri farklı türlere sahip olsa bile bunun süresi genellikle aynı olmaktadır. Satın alınan firma da bu konu hakkında bilgi vermektedir. Doluma ek olarak basınç işlemleri de gerçekleştirilir.

Basınç doldurma 18 bar ile yapılmaktadır. N2 azot gazından yararlanılmaktadır. Ancak bulunduğu yerdeki havaya göre 25 bara kadar çıkması da olasıdır. Bu durumda gövdesi şişeceği için ciddi tehlikeleri beraberinde getirir.

Dolayısıyla iki yıllık dolumların yanı sıra şişme, basınç gibi unsurların da periyodik şekilde kontrol ettirilmesi şarttır.

Yangın Söndürme Tüpleri Nasıl Kontrol Edilir?

Yangın tüpü nasıl kontrol edilir evlerde ve iş yerlerinde büyük önem taşımaktadır. Zira buna göre yangını söndürme ya da söndürmeme kapasitesi bulunmaktadır. Burada basınç ibresi incelenmektedir.

Şayet bu ibre yeşil ise yangında yararlanılabilir. Ancak kırmızı rengi geçmesi, yangın söndürme tozunu atacak basıncı olmadığını gösterir. Böylece yangını da söndürmeyecektir. Bu sebeple tüpün yeniden doldurulması kadar basıncın kontrol edilmesi de önemldir. 

Yangın Sınıfları Nelerdir?

yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri
yangın söndürme tüpleri periyodik kontrol süreleri

Yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri kuru kimyevi tozlu olan tiplerde senelik biçimde iki kez, altı aylık periyotlarla incelenmelidir. İki yılda bir de tamamen boşaltılarak yeniden doldurulmalıdır. Köpüklü  olan modellerde se periyodik bakım ve dolum bir yıldır.

Yangın tüplerinin periyodik kontrollerini ise makine mühendisleri, yüksek teknikerleri ve makine teknikerleri gerçekleştirmektedir. Yangın tüpü alırken, sınıfların da bilinmesi gerekir. Zira her tüp tipi farklı yangınlarda kullanılmak üzere hazırlanır;

  1. A sınıfı: Kumaş, ahşap ve kağıt gibi katı maddeleri içermektedir.
  2. B sınıfı: Akaryakıt gibi parlayıcı ve yanıcı maddeleri içermektedir.
  3. C sınıfı: Metan propan, LPG tarzı maddeleri içermektedir.
  4. D sınıfı: Alüminyum ve sodyum gibi maddeleri içerir.
  5. E sınıfı: Elektrik yangınlarını içerir.

Dolayısıyla yangın tüpü alınırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Konu hakkında firmalara danışarak bunlar elde edilebilir.

Yangın Tüpü Türleri Nelerdir?

Yangın tüpleri üç sınıfa ayrılmakta olup bunlardan ilki kuru kimyevi tozlu yangın sınıflarıdır. Metal ve elektrik yangınları haricinde her yerde kullanılabilen, üstün kapasiteli bir sistemdir. Kendi altında üç kategori yer almakta olup bunlar kilograma göre belirlenmektedir.

İkinci tür ise köpüklü sistemlerdir. Söz konusu cihazlar katı ve sıvı yangın tehlikelerinin mevcut olduğu yerlerde kullanılır. Kolay temizlenmekte olup kilograma göre kendi içinde üç sınıfta incelenmektedir. Birinci ve ikinci tür yangın tüpleri, yangın alanı ile oksijenin bağlantısını keserek çalışmaktadır.

Ancak üçüncü tür olan karbondioksit gazlı sistemler, ortamdaki oksijen miktarını düşürmektedir. Bu esnada toz ve su kullanılmaması nedeniyle elektronik aygıtlara tehlike oluşturmaz. B sınıfı yanıcı sıvılarla C sınıfı yanıcı gazlarda kullanılır. Kendi içinde kilograma göre üç farklı türe ayrılmaktadır.(1)

Evlerde Hangi Yangı Tüpleri Kullanılabilir?

Evlerde hangi yangın tüpü kullanılır için kuru kimyevi tozlu sistemlerden yararlanılabilmektedir. Bunun yanı sıra karbondioksitli yangın söndürücüler de yapılabilecek tercihler içinde yer almaktadır. Bunların ne kadar ağır olabileceği evlere göre farklılık meydana getirebilir.

Dolayısıyla öncesinde firma yetkililerini bilgilendirirseniz, size uygun olanları bulabilirsiniz.