Yangın Söndürme Tüpü Kaç Yıl Kullanılır?

Yangın söndürme tüpü kaç yıl kullanılır bakıldığı zaman tüplerin belirli bir süresi vardır ve bu süre yangın tüpüne göre farklılık gösterebilmektedir. Yangın söndürme tüplerinin iki senede bir tam anlamıyla boşaltılarak doldurulması gerekmektedir. Holokarbon ile kuru kimyevi olan yangın tüpleri iki senede bir bakım ihtiyacı bulunur.
Yangın tüpü çeşitleri bakıldığı zaman farklı sebeplerden kaynaklanan yangınlarda kullanılan tüpler ile farklı yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri yönetmenliketki edeceği alana göre kuru kimyevi tozlu ve ek biyolojik yangın tüpleri olabilmektedir. İçeriğindeki madde ne olursa olsun yangın tüpü modellerinin dış yüzeyi yangına karşı dayanıklı olan maddelerle üretilir. Çeşitli standartlarla dayanma dirençleri kontrol edilebilir.
0212 482 56 88 ve 0532 715 12 27 numaralı hatlarımızdan detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.
Yangın Tüpleri Periyodik Kontrol Süreleri

Yangın tüplerinin bakımının genel olarak iki senede bir yapılması gerekir. Yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri bakıldığı zaman mümkünse senelik olarak yapılması gerekir. Yangın söndürme tüplerinin sağlam bir şekilde kullanılması ve daha verimli bir şekilde kullanılması gerekir. Yangın anlarında ilk bakılacak olan şeyler yangın söndürme tüpleri olmaktadır. Yangın tüplerinin periyodik kontrol süreleri bakıldığı zaman,
- Yılda iki kez yapılması önerilen yangı tüplerinin bakımı içerisindeki maddelerin türüne göre farklılık gösterebilmektedir, bununla beraber yangın tüplerinin dolum ve boşaltım işlemleri önemli konular arasında bulunuyor.
- İki yılda bir olarak tüp içindeki malzemenin tam anlamıyla boşaltılması gerekir. Sonrasında yeni malzemenin eklenmesi ile gereken yangın tüplerinin içindeki maddelerin taze olması önerilir.
- Oluşabilecek olan yangınların kolay ve seri bir şekilde kontrol altına alınması için ev, konut, apartman, işyeri ve daha birçok kapalı alanda bulundurulması gerekir.
- Herhangi bir yangın sınıfı çeşitli olan yangın tiplerinde mutlaka kurallara ve standartlara uyulması gerekir.
Yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımlarının bilindiği kadar yangın tüpünün kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak için kişilerin araştırma yapması gerekir. Yangınlar farklı alanlarda farklı sebeplere bağlı şekilde meydana gelebilir. Bununla beraber ev, apartman, daire, iş yerleri, konut gibi birçok alanda yangın tüplerinin bulunması gerekir.
Yangın Söndürme Tüpü Son Kullanma Tarihi Nerede Yazmaktadır?

Olası yangın tarzları için yangın tüpü olan kişilerde nasıl davranması gerekmesi ile alakalı yangın türünde kullanma talimatının okuması gerekmektedir. Yangın söndürme tüpü son kullanma tarihi nerede yazar bakıldığı zaman yine bu talimat üzerinde yazması gerekir. Kişilerin profesyonel bir şekilde yangınları bertaraf edecekleri bu yangın tüplerinin kullanması önemli olmaktadır. Yangın tüpü kullanma talimatı bakıldığı zaman,
- Yangın söndürme tüpü edinen kişiler olası yangınlarda nasıl davranması gerektiği ile alakalı olarak talimata uygun bir şekilde hareket etmesi gerekir.
- Yangın söndürme tüpü kaç yıl kullanılır kendi içerisinde farklıklara sahiptir. Sulu, tozlu ile gazlı biçimlerde çeşitlere ayrılan yangın söndürme tüplerinin daha iyi bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
- Yangın söndürme talimatına uyulması gerekir ve yangın söndürme tüplerinin içerisi çeşitli sınıflara ayrıldığından dolayı talimatlarda farklı olabilir.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yangın Tüpüne Ne Yapılabilir?

Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır bakıldığı zaman kişilerin senelik veya aylık bakım periyotlarına uyması gerekir. Aksi takdirde son kullanma tarihi geçen yangın tüpleri yangın söndürme sırasında etkili olmayabilir. Yangın tüplerinin son tarihi genellikle dolum tarihi süresi ile alakalıdır. Her ay veya her sene gerekli olan bakımlar tüpler ile alakalı kuruluşlarca kontrol edilerek dolum yapılması gerekir.
Aylık periyodik bakımlarda yangın tüplerinin üzerinde bulunan çizelge ile yapılır. Kontrol ise tetiğe basarak püskürterek püskürtmediği kontrol edildikten sonra çizelgedeki alanlar doldurulmaktadır. Yangın söndürme tüpü kaç yıl kullanılır geçen bir yangın tüpü varsa tarihi geçerse içindeki gaz ile söndürmeye yarayan köpük karışmıyor bu sebeple yangınlarda zor duruma sokabilir.(1)
Yangın Tüpü Nerede Bulunmalıdır?

Yangın söndürme tüpleri ateş ihtimalinin olduğu her yerde bulunması gerekir. İş yerlerinde, evlerde, arabalarda, dairelerde ve buna benzer olan kapalı alanlarla mutlaka yangın söndürme tüplerinin bulunması gerekmektedir. Yangın söndürme tüpü kaç yıl kullanılır bakıldığı zaman 1 Kg, 4 Kg ve 6 Kg olan yangın söndürme tüplerinin türleri de farklı biçimlerde bulunmalıdır.
Yangın söndürme tüpleri alındığı zaman yangın tüpü kullanma talimatının ele alınması gerekmektedir. Talimata göre uygulandığı zaman çok daha verimli hale gelebilmektedir. Yangın söndürme tüpleri tozlu, sulu ve gazlı olarak farklılık göstermektedir.
Yangın Tüpü Ne Kadar Sürede Biter?

Yangın tüpü ne kadar sürede biter, biterse ne yapılır? Yangın tüpleri hemen her mekanda oluşabilecek yangın riskine karşı zorunlu olarak tutulmaktadır. Yangın anında kolayca kullanılabilen bu tüplerin belli sürelerde değiştirilmesi de gerekmektedir. Elbette bu değişim farklı yangın tüpü soğutucu maddelerine göre değişim göstermektedir.
Kullanım açısından yangın tüpü ne kadar sürede biter sorusuna yanıt olarak bazı tozlu yangın tüplerinin tek kullanımlık oluşu nedeniyle ne zaman kullanırsanız yenilemeniz gerekir. Ancak karbondioksitli yangın tüpleri tekrar tekrar kullanılabilmektedir. Ortalama bir yangın tüpünün periyodik bakım ve kontrolleri aylık ve yıllık olmak üzere uygulanmaktadır.
Bu sebeple uzun süredir hiçbir şekilde kullanılmamış olsa bile tüp içerisindeki ürünün son kullanma tarihine dikkat ederek 2 yılda bir boşaltma ve değiştirme işlemleri yapılması önerilmektedir. Böylece tarihi geçmesi gibi bir risk ortadan kalkmış olur.
Yangın Tüpü Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Yangın tüplerinde hiç kullanılmasa dahi son kullanma tarihinin denetim altında tutulması gerekmektedir. Yangın tüpü son kullanma tarihi nerede yazar? Yangın tüplerinde son kullanma tarihi çoğunlukla bilgi verilen etiket kısmında yazılı olarak verilir. Bu tarih her değişimde tekrar doldurulmalıdır. Böylece oluşabilecek sorunlara karşı sürekli olarak kullanılabilir bir söndürücü alete sahip olursunuz.
0212 482 56 88 ve 0532 715 12 27 numaralı telefonlar üzerinden detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.
Yangın tüpünde son kullanma tarihi ve doldurulma tarihi büyük öneme sahiptir. Tüp içerisindeki kimyasallarında bozulması ve tarihinin geçmesi gibi durumlar söz konusudur. Bu durumda ateşe karşı etkilerini kaybettikleri bilinmektedir. Eğer bir yangın tüpünün kullanım tarihi geçmişse temel olarak söndürme işlevini kaybetmiş demektir.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yangın Tüpü Ne Yapılır?
Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır? Yangın tüplerinin son kullanma tarihi geçmesi halinde tüpler atılmaz. Bunun yerine içerisindeki soğutucu madde her ne ise değiştirilir. Değişim işlemi genellikle birçok yangın tüpü satıcısı ya da denetleyici firma tarafından sağlanmaktadır. Yangın tüpünün içi açılarak beli bir basınçla tüm tüp içindeki soğutucu çekilir yerine aynı maddenin yenisi koyulur.
Böylece acil durumlarda yangın çıkması halinde soğutucu kullanılabilir. Her soğutucunun farklı bir yangın tipinde etkili olduğu bilinmektedir. En sık rastlanan yangın türleri ise katı yangınlar, sıvı yangınlar, gaz yangınlar ve metal yangınları olarak sıralanmaktadır. Tüm bu yangın çeşitleri alfabetik olarak A’dan D’ye kadar devam etmektedir. Yangın söndürme işlemi için kullanılan yangın söndürme tüpleri de şunlardır;
- D tozlu yangın söndürücü
- Kuru kimyevi tozlu söndürücü
- Köpüklü yangın söndürücü
- Karbondioksitli yangın söndürücü
Yangın tüplerinin kullanım alanlarına göre değişim gösterdiği bilinmektedir. Örneğin karbondioksitli yangın söndürücü çoğunlukla elektrikle ortaya çıkan yangınları söndürmek için tercih edilmektedir. Köpüklü yangın söndürücü yanıtı katı maddeleri söndürmek için kullanılmaktadır. Köpüğün ateş bölgesini kaplamasıyla oksijen kesilmiş olur ve yangın etkisini kaybeder.
Yangın Tüpü Periyodik Kontrol Süresi

Yangın tüpü periyodik kontrol süresi aylık ve yıllık olarak farklı dönemlerde uygulanmaktadır. Periyodik kontrollerin asıl amacı yangın tüplerinde oluşabilecek sorunları gidermektir. Tüplerin tetiklerinde oluşan bozulmalar, taşma durumları ya da tarihinin geçmesi gibi durumlarda gerekli tüp bakımları yapılmaktadır.
Yangın önlemek adına yangın tüpü periyodik kontrol süresi içerisinde vakit geçirmemek gerekir. Aylık denetim ve yıllık denetimlerde iş yerlerinin onay almış olması şarttır. Ayrıca bu denetimler araç sahiplerinde muayene kayıtlarında da kontrol edilmektedir. Ancak araçlarda bu durum çok daha esnetilmiştir. Bir araç sahibi aracında yangın tüpü taşımıyorsa muayenede hafif kusur olarak görülür. Ancak olası yangın risklerine karşı dikkatli olmakta ve yangın tüpü taşımakta fayda vardır.
0212 482 56 88 ve 0532 715 12 27 numaralı telefonlarımızdan detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.
6KG’lik Yangın Tüpü Dolum Fiyatları

Belli zamanlarda yapılan tüp dolum işlemleri için farklı fiyatlandırmalar söz konusudur. Evlerde, iş yerlerinde ya da araçlarda çoğunlukla bulundurulan yangın tüpleri 6kg olan modellerdir. Bu tüplerin değişimi içinde 6KG’lik yangın tüpü dolum fiyatları merak edilebilir. Ortalama bir 6kg tüp dolum ücreti 100 TL ile 300 TL arasında değişim göstermektedir. Ancak bu tüpün yapısına ve içindeki soğutucuya göre değişim gösterebilir.
Yangın tüpü periyodik kontrol süresi yönetmelik şartlarına uygun olarak ofislerde ve araçlarda yapılmalıdır. Bu şekilde oluşabilecek yangın anında kullanım söz konusu olabilir. İşletmelerde yeni yapılan yağmurlama sistemleri yangın tüplerinden çok daha etkili olsa da hala tüp kullanımı söz konusudur.(1)
Yangın Tüpü Ömrü Ne Kadar?

Yangın tüpü ömrü ne kadar bakıldığı zaman genel olarak 2 sene gibi bir süreç olabilmektedir fakat bu durum yangın söndürme tüplerinin nasıl kullanıldığı ve hasarına bağlıdır. Yangın söndürme tüpleri bakıldığı zaman düzenli kontrolü önemlidir. Yıllık genel bakımları yapılması, uygun toz kullanılmalı ve belirtilen sürelerde tekrar dolum işleminin yapılması gerekir. Eğer yangın tüpleri kontrol sonrasında herhangi bir zarar görmüşse, korozyon, darbe, kırılma gibi durumlarda değiştirilmesi gerekmektedir.
Yangın söndürme tüpü söndürme cihazlarının standart bakım yönetmenliğine göre kontrol edilmesi gerekmektedir. Senelik kontroller yapılır fakat karbondioksitli olan söndürme cihazlarının ise altı ayda bir şeklinde yapılması gerekebilir.
Yangın Tüpü Ne Zaman Doldurulmalıdır?
Yangın söndürme tüpü dolumu konusunda yangın ibresinin yeşil rengin üzerinde olması gerekmektedir. Eğer basınç ibresi kırmızının üzerinde görülüyorsa bu noktada yangını söndürmeyecektir bu sebeple mutlaka yangın söndürme tüpleri kullanımı öncesinde dolum işlemleri yapılmalıdır. Yangın söndürme tüplerinde dolum işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar,
- Söndürme cihazları genellikle dolum işlemlerinde kontrol noktası belirlenir ve bununla beraber muayene sırasında yangın söndürme tüpünün tesisatına bakılır.
- Yangın söndürme tüpünün süreç konusunda gerekli olan standartların sağlanmış olup olmadığına dikkat edilmelidir ve belirtilen kriterler doğrultusunda kontroller yapılır.
- Yangın söndürme tüpü dolum fiyatları kilosuna göre farklılık göstermektedir ve dolum işlemlerinde merdiven altı firmalar tercih edilmemelidir.
- Yangın söndürme tüplerinin dolum ve boşaltım işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. İçerisindeki malzemeler tamamen boşaltılır ve doldurulur böylece yangın tüpleri tamamen taze olur.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yangın Tüpü Ne Yapılır?

Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır bu durumlarda deneyimli bir firma ile görüşerek tüplerin kullanılmayacağından emin olmalı ve bununla beraber kullanılmayacağından emin olunduktan sonra yeni tüpler alınmalıdır. Yangın tüpleri kırılma, darbe, sızıntı, korozyon gibi durumlarda kullanılmaması gerekmektedir. Bu durumların dışında bir şüphe duyuluyorsa yine firmalarla görüşülerek kontrol yapılması gerekir.
Yangın söndürme tüplerinin içerisindeki maddeye bağlı olarak süre aralığı da farklılık gösterir. Yangın tüpü son kullanma tarihi nerede yazar durumlarında yangın söndürme tüplerinin etiketi üzerinde görülmektedir ve bununla birlikte TSE damgalı olmalıdır. Yangın tüplerinin içerisindeki maddelere göre dolum süresi farklı olabilmektedir.
0212 482 56 88 ve 0532 715 12 27 numaralar üzerinden detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.
Yangın Tüpü Periyodik Kontrol Süreleri Ne Zaman?
Yangın söndürme tüplerinin içeriğindeki maddeye göre yangın tüpü periyodik kontrol süreleri değişir. Rutin bakımların dışında kişiler yangın tüplerini kullandıysa yine periyodik bakım yaptırması gerekir. Yangın tüplerinde periyodik bakım nasıl yapılır genel olarak,
- Yangın tüpleri tamamen boşaltılır ve yeni malzeme eklenir böylece yangın tüplerinin taze olması sağlanır ve olası yangınlarda kişiler destek alabilirler.
- Kapalı alanlarda yer alması gereken yangın tüpleri ev, apartman, işyeri, konut ve daha birçok alanda bu yangın söndürme tüpleri kullanılabilir.
- Geniş alanlarda kullanılan yangın söndürme tüplerinin yangınlarda etkili olması için kişiler işletmeye uygun bir yangın tüpü seçmelidir.
- Tozlu olan yangın söndürücüler genel olarak kuru kimyevi olan söndürme sistemleridir ve bu tüplerin bakımı senelik yapılır.
Araç Yangın Tüpü Ömrü Ne Kadar?
Araç yangın tüpleri sıklıkla kullanılması gereken tüplerdir ve her araçta bulunmalıdır. Özellikle yangın tehlikesi olan iş arabalarında, yanıcı madde taşıyan araç gibi kullanımlarda yangın tüpünün sağlanması gerekir. Araç yangın tüpü ömrü ne kadar bakıldığı zaman genellikle diğer tüplerle aynıdır. Tekrar doldurulabilen araç yangın tüplerinin kullanım süresi 2 ila 4 sene kadar olabilmektedir. Bu tozların 6 ayda bir bakım için servise götürülmesi gerekir.
Yangın tüplerinde en fazla dikkat edilen nokta basıncı olmaktadır. Yangın söndürme tüpleri ile bakım ile dolumu yapılacak tüplerin aylık olarak kontrol edilmesi ve basınç göstergelerinin izlenmesi gerekir. Herhangi bir basınç sorununda kişiler yangın tüpü bakımı yapabilirler.
Yangın Tüpü Bakımı Nasıl Yapılır?

Dikkatli olunması ve standartlara uygun malzemelerin kullanılması yangın tüplerinde dolum ve bakım işlemlerinde gerekir. Yangın söndürme cihazlarında doluma alındığında yapılacak ilk iş içerisinde yer alan itici gazın boşaltılmasını sağlanmalıdır. İçerisindeki gaz tamamen boşaltıldıktan sonraki aşamada üretim tarihi veya test tarihine bakılır. Eğer gövde kullanım süresi dolmuşsa ve içi boş bir şekilde duruyorsa vakum makinesi ile dolum işlemleri tamamlanır.(1)
Yangın Söndürme Tüpü Tek Seferlik Mi?

Yangın söndürme tüpü tek seferlik mi, tekrar kullanılabilir mi? Herhangi bir ortamda oluşan yangın anında söndürme işlemi için yangın tüpü kullanılmaktadır. Belli bir düzenekle çalışıyor olan yangın tüpünün içerisindeki söndürücü madde doğrudan ateşe temas ettiğinde etki göstermektedir. Yangın söndürme işlemi uygulandığında içerisindeki bulunan maddeye göre tek seferlik kullanımda birden fazla kullanımda söz konusu olabilmektedir.
Örneğin yangın tüpü içerisinde karbondioksitli madde bulunuyorsa tüpü birden fazla kez kullanmak mümkündür. Ancak içerisinde kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü madde varsa bu madde yalnızca tek sefer kullanılmaktadır. Ayrıca yangın tüpü içerisindeki maddenin son kullanma tarihinin geçmesi ve kaçak görülmesi halinde bakım yapılması, yeniden doldurulması gerekebilmektedir.
Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Yangın anında soğutma ve söndürme için kullanılan yangın tüpü nasıl kullanılır? Yangın tüpleri belli bir mekanizma ile çalışmaktadır. Bu mekanizma belli bir baskı işlemi ile yangın tüpü içerisindeki kimyasal soğutucuyu dışarıya doğru hortum ile püskürtmektedir. Burada önemli olan doğru şekilde söndürme işlemi uygulamaktadır. Öncelikle tüpün tetik bölümündeki kilit çıkarılır. Püskürtme işlemi için hortum ateşe doğru tutulur ve olabildiğince yakın mesafeden yangın tüpü kullanılır.
Yangın tüpü kullanımında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Öncelikle yangın tipine göre doğru yangın tüpü maddesi kullanımı büyük öneme sahiptir. Hangi tip yangın varsa ona uygun bir söndürme tüpü tercih edilmelidir. Aksi halde yangını söndürmek çok daha uzun sürer. Yangın tüpü nasıl kullanılır, nelere dikkat edilmelidir sorusuna yanıt olarak şu şekilde sıralanabilir;
- Yangın esnasında ateşe en yakın mesafeden işlem uygulayın
- Dışarıdan gelen rüzgara karşı dikkatli olun ve rüzgarın tersi yönde yangın söndürücü kullanın
- Yangın sönene kadar tüp içerisindeki tüm toz ya da köpük yapısı sıkılmalıdır
- Sönme işlemi tamamlanmadan söndürme çalışmaları durmamalıdır
- Yangın alanında olabildiğince oksijen ve hava teması azaltılmalıdır
- Elektrikli yangınlarda su kesinlikle kullanılmamalıdır
Yangın Tüpü Kaç Metrekare Alanda Kullanılır?

İşletmelerde özellikle dikkat edilen yangın tüpü metrekare mesafesi oldukça önemlidir. Yangın anında ofis ortamında ya da herhangi bir ortamda yapılması gereken ilk şey yangın tüpü kullanımıdır. Bunun için yangın tüpü kaç metrekare alanda tutulmalıdır? Yangın tüpünün boyutları ortalama olarak 6 kg olarak değerlendirilmektedir.
Yangın riski taşımayan düşük tehlikeye sahip işletmelerde 500 metrekare de bir orta riskli ya da yüksek yangın çıkma riski taşıyan işletmelerde ise 250 metrekare de bir yangın tüpü bulunmalıdır. Yangın tüpü herkesin erişebileceği mesafede olmak zorundadır.
Üstelik iş güvenliği gereği hemen her personelin yangın tüpü kullanma konusunda bilgi sahibi olması da gerekmektedir. Oluşabilecek yangın anında personel söndürme ve soğutma işlemlerini kısa süre içerisinde uygulamalı aynı zamanda itfaiye ekipleriyle de iletişime geçmelidir.
Yangın Tüpü Dolum Tarihi Nerede Yazar?

Yangın tüpü dolum tarihi nerede yazar? Yangın tüplerinin üzerinde bilgi bölümü yer almaktadır. Burada içerisindeki etken maddeler ve çeşitli uyarılar bölümü söz konusudur. Burada görmüş olduğunuz yazılar arasında çoğunlukla üst köşesinde yangın tüpü dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir.
Yangın tüplerinin düzenli olarak bakımdan geçmeleri gerekmektedir. Yangın tüpü içerisinde son kullanma tarihi geçmiş kimyasal soğutucuların etkisi kalmayabilir. Bu durumda yapılması gereken tüpün içerisindeki soğutucuyu değiştirmektir. Böylece yangın anında güvenli bir şekilde kullanım sağlanır. Ayrıca yangın tüpünün kullanımı, ibrede oluşan basınç sorunu ya da sızma benzeri sorunlarda tüpün bakımdan geçmesi ve yeniden doldurulması gerekmektedir.(1)
Yangın Tüpleri Mesafesi

Yangın tüpleri mesafesi birbirileri arasında minimum 250 metrekare aralıkta olmalıdır. Bu durum çoğunlukla işletmeler için geçerlidir. Araçlarda yangın tüpü ulaşılabilir bir konumda bulunmalıdır. Ayrıca yangın anında işlem yapabilmek için tüplerin dolum ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Ortalama bir yangın tüpü 4 yıla kadar kullanılabilmektedir.
Yangın anında yangın tüpleri mesafesi dikkat edilerek olabildiğince ateşe yaklaşılması ve yakın mesafeden tüpün kullanılması gerekmektedir. Uzak mesafeden temas halinde etki istenen derecede görülmeyebilir. Ayrıca yangında öncelikli olarak size yakın olan başlangıç bölümüne sıkılır. Arka kısımlar adım adım uygulanarak devam eder. Çünkü yangın alanı hızlı şekilde yayılma göstereceği için arka tarafın söndürürken size doğru hızla ateşin gelmesi mümkündür.
Yangın Tüpü Neden Boşalır?

Yangın tüpü neden boşalır sorusu ile alakalı pek çok kaynak üzerinden doğru bilgiye ulaşmak mümkündür. Olası yangın felaketleri için oldukça önemli olan yangın tüpleri, her evde ve iş yerlerinde olması gerekenler arasında yer almaktadır. Yangın tüplerinin devamlı olarak dolu olması da ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılmasını sağlamaktadır.
Ancak, yangın tüplerinin sadece kullanıldığı zaman değil uzun zaman kullanılmadığı anlarda da boşaldığı fark edilmektedir. Daha önce bu tarz bir durum ile karşılaşmamış olan kişiler, yangın tüplerinin neden boşaldığını anlamak için bu başlık üzerinden yanıtları araştırmaktadır. Aşağıda yer alan alt başlıkları inceleyerek konuyla alakalı detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yangın Tüpü Kullanılmadığı Zaman Neden Boşalır?
Yangın tüplerinin boş olmasına ilişkin yangın tüpü kullanılmadığı zaman neden boşalır sorularının sıklıkla ön plana çıktığı ve araştırıldığı fark edilmektedir. Hayati öneme sahip olan yangın tüplerinin her daim dolu ve bakımının yapılmış olması gerekmektedir. Ancak uzun süre kullanılmayan yangın tüplerinin de zaman içerisinde etkisini yitirerek boşaldığı fark edilmektedir.
Yangın tüplerinin içerisinde yer alan kuru kimyevi maddelerin kullanılmadıkça etkisini yitirdiği belirtilmektedir. Bu da yangın tüplerinin boşaldığı anlamına gelmekte ve en yakın zamanda doldurulması sağlanmaktadır. Yangın tüplerinin kullanılmadıkça etkisini yitirmemeleri açısından belirli periyodik bakımlara ve dolumlara götürülmesi gerekmektedir. Aksi halde olası bir yangın felaketinde etkisini yitiren yangın tüplerini kullanmak imkansız olacaktır.
Yangın Tüpü Dolu Mu Boş Mu Nasıl Anlaşılır?
Yangın tüpü dolu mu boş mu nasıl anlaşılır sorusu da yine bu konu kapsamında ele alınan içeriklerden birisidir. Yangın tüplerinin dolumlarının gerçekleştirilmesi açısından boş olduğunun fark edilmesi gerekmektedir. Yangın tüplerinin iç kısmının görünmesi imkansız olduğu için de üzerinde yer alan göstergelerden durumu anlamanız gerekmektedir.
Barometre adı verilen bu göstergenin doğru anahtar kullanılarak takılması durumunda yangın tüpünün anlık durumunu takip etmek de mümkün olmaktadır. Örneğin yangın tüpü doluysa barometrenin içerisinde yer alan gösterge yeşil alanın üzerinde durmaktadır. Ancak yangın tüpü boşaldıysa bu gösterge kırmızı alana doğru geçmekte ve bu alan üzerinde durmaktadır.
Boşalan Yangın Tüpü Doldurulur Mu?
Yangın tüplerinin doldurulması konusunda boşalan yangın tüpü doldurulur mu sorusu da gerekli önlemlerin alınması aşısından merak edilen içeriklerden birisidir. Daha önce de belirtildiği üzere yangın felaketlerinin oluşması halinde yangın söndürme tüplerinin önemli bir işlevi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yangın tüplerinin her daim dolu olması önemlidir.
Hem boş olması hem de içerisindeki maddelerin önemini yitirmesi durumunda tüm yangın tüplerinin iki yılda bir olacak şekilde boşaltılıp yeniden doldurulması gerekmektedir. Bunun yanında etkili olabilmesi ve işe yarar sonuç vermesi açısından da her yıl periyodik bakımdan geçmesi gerekmektedir. Bu işlemleri alanında uzman olan bireylerden yardım alarak gerçekleştirebilirsiniz.
Yangın Tüpü Nasıl Doldurulur?
Yangın tüpü nasıl doldurulur sorusuna verilen yanıtları her ne kadar gerçekleştirmek imkansız olsa da bu konuda bilinçli olmak amacıyla bu tarz içeriklere göz atabilirsiniz. Yangın tüplerinin başarılı bir sonuç verebilmesi için dolu ve bakımının yapılmış olması gerekmektedir. Bu noktada yağın tüplerinin dolum işlemi şu şekilde gerçekleştirilmektedir:
- Tüpün içerisindeki basınçlı hava çıkarılır ve içerisindeki toz alınır.
- Boşaltma valfi olarak adlandırılan detayın silindirden çıkarılması gerekmektedir.
- İlk olarak sifon borusu yerinden alınır ve sonra yay ve vana gövdesi çıkarılır.
- Hasar tespiti açısından hem çıkarılanlar hem de kalan detaylar incelenir.
- Temizleme işleminin ardından basınç kaybının önlenmesi adına valfın yeniden monte edilmesi sağlanır.
- Söndürme maddesi olarak tanımlanan maddelerin tüpün hacmi kadar doldurulması sağlanır.
- Daha sonra yangın söndürme tüpünün içerisinde belirtildiği kadar basınç gazı eklenir.
- Tekrar bir sızıntı olmaması açısından bakımlar yapılır.
- Hortum yeniden takılır ve emniyet pimine yeni mühür eklenerek yangın söndürme tüpünün dolumu sağlanır.
Sıralanan bu adımların gerçekleştirilmesi ile birlikte yangın söndürme tüpünün dolumu sağlanabilmektedir. Ancak gerekli ekipmanların olmaması nedeniyle yangın söndürme tüplerinin dolumu, mutlaka alanında uzman olan kişilerin gerçekleştirmesi gereken bir işlemdir. Aksi halde doldurma adımlarından birinin yanlış yapılması, tüm işlemin boşa gitmesine neden olacaktır. Periyodik bakım durumunu ve doluluk oranlarını kontrol ederek yangın söndürme tüplerinin durumlarını devamlı olarak gözlemleyebilirsiniz.