İşyeri İçin Yangın Tüpü Kaç Kg Olmalı?

Herhangi bir sektörde bir işyeri açmak istiyorsunuz ve bunun için gerekli olan bir takım prosedürleri merak ediyorsunuz. Bunlardan en önemli olanı da iş güvenliği konusunda olan prosedürlerdir. İşyeri için yangın söndürme tüpü kaç kg olmalı? Ya da iş yerinde hangi tür yangın söndürme tüpü bulundurmak gerekir gibi sorular her zaman için son derece önemli bir yere sahiptir. 250 m2’lik bir alan için 6 kg yangın söndürme tüpü kullanılması gerekir. Eğer ki böyle bir konuyu es geçer iseniz işyeri ruhsatı alamazsınız. Bunun yanı sıra bunlar insan hayatını tehdit eden unsurlar olduğu için de çok daha farklı bir şekilde önem verilmesi gereken konular arasında yer alır.
İş Yerinde Yangın Tüpü Zorunluluğu
Hangi işi yapıyor olursanız olun işyerinde yangın söndürme tüpü zorunluluğu konusu her zaman için çok önemlidir. Bu konu sadece bir prosedür olarak görülmemelidir. Aynı zamanda insan sağlığını tehdit edebilecek en önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkabilir. İş kazaları her zaman için her sektörde insanların başına gelebilecek bir durumdur. Bir yerde yangın çıkma ihtimali her zaman için son derece yüksek bir ihtimaldir Önemli olan bu konuda tedbir almak ve önceden belirlenmiş bir takım materyallere sahip olmaktır. Ancak bu şekilde tamamen iş güvenliği kurallarına uygun bir iş ortamı yaratma ihtimaliniz vardır.
Yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu her iş yeri için geçerli olsa da yangın tüpü çeşitleri de yaptığınız işe ve Bulunduğunuz binanın yapısal özelliklerine ve boyutuna göre değişkenlik gösterir. zaten işyeri ruhsatı alırken de bu konu ile ilgili belirli bir prosedür işlenir. İşyeriniz için gerekli olan yangın tüpünü edinmez iseniz işyeri açma ruhsatı mızı da alamazsınız ve bu durum sizin için son derece büyük bir engel taşır. Bu nedenle bir işyeri açmadan hemen öncesinde yangın yönetmeliğine uygun kuralları dikkate alan bir yangın tüpü edinmeniz gerekecektir.
Yangın Tüpü Türleri
- Karbondioksitli
- Köpüklü
- Halokarbonlu
- Kuru kimyevi tozlu
Yangın söndürme tüpü türleri, karbondioksitli yangın söndürme tüpü, köpüklü yangın söndürme tüpü halokarbonlu yangın söndürme tüpü kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpü şeklinde farklı özelliklere ve niteliklere bağlı olarak birbiri arasında değişkenlik gösteren ürünlerdir.
Karbondioksitli Yangın Söndürücü
Yangın söndürme tüpleri farklı olmasının sebebi her birinin farklı türde olan yangınları söndürme özelliğine sahip olması ile ilgilidir. Karbondioksitli yangın söndürücüler genel olarak ahşap ve kâğıt gibi maddelerin tutuşması sonucunda çıkan A sınıfı diye adlandırdığımız yangınları söndürmek amacı ile kullanılır.
Halokarbonlu Yangın Söndürücü
halokarbonlu yangın söndürücüler ise elektronik aksam bulunan bir yaygın türü için gerekli olacaktır. Elektronik bilgi işlem gibi bir sektör için son derece gerekli olan bir yangın söndürme tüpü dür.
Köpüklü Yangın Söndürücüler
Benzin mazot gibi akaryakıt yangınlarında en çok kullanılması gereken yangın söndürücüler, köpüklü yangın söndürücülerdir. Köpük, oksijeni kesme özelliğine sahip olduğu için benzin ya da akaryakıt tarzı bir yangına direkt olarak müdahale eder.
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler
Kuru kimyevi tozlu yangın söndürücüler de yine elektrik türü yangınlar için kullanılır.
Yangın Tüpleri Periyodik Kontrol Süresi
İşyerinizde ya da yaşadığınız binada bulundurmak zorunda olduğunuz yangın tüplerini aynı zamanda belirli aralıklar ile değiştirmeniz de gerekli olacaktır. Bunun için yangın yönetmeliği konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Yangın tüpleri periyodik kontrol süresi 2 yıldır. Özellikle 2 yılın sonunda yangın tüplerini tamamen boşaltıp yenisini doldurmak gerekecektir. Aksi takdirde ters bir durum ile karşılaşıldığı zaman, yani herhangi bir yangın ile karşı karşıya gelindiği zaman yangın tüpleri hiçbir işe yaramayabilir. Bu nedenle yangın söndürme tüpünün 2 yıl gibi bir süre içerisinde değiştirmeniz çok ama çok önemli bir yere sahiptir.
Yangın tüpleri kontrol süresi yönetmelik şeklinde bir araştırma yaptığınız zaman iş yerinde ya da apartmanda yangın tüpü bulundurmama cezası olduğunu da görebilirsiniz. Ayrı yeten iş yerlerinde ya da apartmanlarda yangın tüplerinin bulunduğu konum da son derece büyük bir öneme sahiptir. yangın sırasında, o panikle kıyıda köşede aramamanız için yangın tüpünü herkesin kolay bir şekilde ulaşabileceği bir yerde bulundurmanız gerekli olacaktır.(1)