Yangın Söndürme Tüpü Dolumu Nasıl Yapılır

yangın söndürme tüpü dolumu nasıl yapılır
yangın söndürme cihazı dolumu nasıl yapılır

Yangın söndürme tüpü dolumu nasıl yapılır profesyonel ve bu iş için eğitimli olan kişilerce yapılmaktadır. Her alanda bulunması gereken yangın tüplerinin dolumunun düzenli olarak yapılması önemlidir. En yüksek çalışma koşulunda yangın söndürme tüplerinin olmasını sağlar. Aynı zamanda doğru söndürme maddesi ile uygun şekilde tekrardan doldurulmasını sağlanmalıdır. Bir yangın söndürme tüpü dolumu aşamaları bakıldığı zaman,

  • İlk olarak yangın söndürücü tüp içerisindeki basınçlı gaz tamamen boşaltılır, tüp basınçsız hale gelince içindeki toz çıkartılmaktadır.
  • Yangın tüpünde yer alan boşaltma valfi silindir içerisinden tamamen çıkartılır ve diğer çıkartılması gereken malzemelerde çıkartıldıktan sonra söndürme malzemesi tüpün boyutu ile uygun miktarda tekrardan doldurulur.
  • Bu maddeler genellikle karbondioksit, su, kuru kimyasal toz gibi maddeler olabilmektedir ve doldurma talimatında belirtildiği kadar doldurulur.
  • Yeniden doldurma talimatında belirtildiği gibi tüp için gerektiği yangın söndürme tüplerinde uygun basınçlandırma sayesinde gaz tekrar basınçlandırılır ve kadar basınç uygulanır.
  • Teknisyenler sızıntı olan belirtileri kontrol etmek için sızıntı testi yapar sonrasında tahliye nozulu ile hortum tekrar takılır.
  • Toplam ağırlığının üretici ile belirtilen yangın söndürücüler izin verilen toleranslar ile tekrar tartılır.

Yangın Tüpü Dolumu Nerede Yapılır?

Son kullanma tarihi yangın söndürme cihazları geldiğinde veya kullanılarak bittiği zaman boşaltılarak tekrar dolumu yapılmalıdır. Dolum öncesinde ve sonrasında mutlaka hidrostatik testleri yapılmalıdır bu sebeple yangın tüplerini aldığınız firma üzerinden dolum yapabilirsiniz. Yangın tüpü dolumu nerede yapılır konusunda dolum işlemlerinin mutlaka profesyonel kişilerce yapılması gerekmektedir ve tüpleri kullanılmasa da yapılmalıdır. Yangın tüpleri 2 seneyi doldurmamış olsa bile her 6 ayda bir kontrollerinin yapılması gerekir.

Basınç göstergesinde eğer bir düşme durumu meydana gelmişse yani tüplerin üzerinde bulunan basınç kırmızı yeri gösteriyorsa mutlaka yangın tüpü dolumu yapılmalıdır. Yangın tüplerinin dolumu sırasında kullanılması gereken kuru kimyevi tozlu olan yangın söndürücülerin etkisi 2 sene olmaktadır bu sebeple her 2 senede bir tüplerin bakımı yapılmalıdır.

Yangın Tüpü Dolumu Fiyatları

yangın tüpü dolumu fiyatlari
istanbul yangın tüpü dolumu fiyatlari

Yangın tüpü dolumu fiyatları tüplerin içerisindeki maddelere göre değişebilmektedir. Bununla beraber bir kere yangın tüpü alındığı zaman tekrardan alınmaya gerek kalmadan dolum yapılabilir. Basınç göstergeleri genel olarak tüp içindeki azot gazının basıncını ABC olan tozlu yangın tüpleri üzerinde yer alan alanda gösterir. Yangın tüpleri içerisinde genel olarak 18 bar basınç bulunur, basıncı düşen tüpler mutlaka tekrardan doldurulmalıdır. Aksi takdirde kullanılmak istendiği zaman basınç yeterli olmayınca yangın söndürme görevini yapamaz.

Yangın Tüpü Dolumu Nasıl Yapılmalıdır?

yangın tüpü dolumu nasıl yapılmalıdır
istanbul yangın tüpü dolumu nasıl yapılmalıdır

Yangın tüpü dolum ve bakım işlemlerinin dikkatli bir şekilde profesyonel olan kişilerce yapılması gerekmektedir. Tüplerin dolum işlemlerinde standartlara uygun malzeme kullanılmalıdır ve aynı zamanda bu tozların kesinlikle profesyonel kuruluş işle yapılması gerekir. Kaliteli malzeme kullanılarak yapılan yangın tüpü dolum işlemlerinde ilk yapılması gereken işlem tüpün içeriğindeki azot gazının boşaltılması olmaktadır. Yangın tüpü dolumu nasıl yapılmalıdır uygulanacak işlemlere bakıldığı zaman,

  • Doluma alınan yangın söndürme tüpleri doldurulmadan öncesinde mutlaka içeriğindeki azot gazı boşaltılmalıdır ve özel bir vakum makinesi ile boşaltılabilir.
  • İçeriğindeki madde tamamen çekildikten sonraki aşamada gövdenin üzerinde yer alan üretim tarihi ile birlikte kontrol geçmişine bakılır.
  • Dolum işlemlerinde hidrostatik test yapılır eğer gövdenin kontrol süresi hala geçmemişse ve aynı zamanda korozyon, darbe gibi durumlar yoksa dolum işlemi yapılır.
  • Yangın tüpü dolum işlemleri kaliteli ve doğru şekilde yapılmadığı zaman kişileri yangına karşı savunmasız bırakarak can ile mal güvenliğini tehlikeye atabilmektedir.

Yangın Söndürme Tüpü Dolumu Firmaları

yangın söndürme tüpü dolum firmalari
istanbul yangın söndürme tüpü dolum firmalari

Yangın söndürme tüpü dolum firmaları profesyonel kadrosu ile tüp dolum işlemlerini gerçekleştirmelidir. Bu sebeple firma seçerken doğru adımları seçmeli, en kaliteli hizmet noktası olmaya çalışmalıdır. Bununla beraber kişiler yangın tüplerini temin ettiği noktalardan tüp dolum işlemlerini yapabilirler. Yangın tüpleri içerisinde genel olarak 18 bar basınç bulunur, basıncı düşen tüpler mutlaka tekrardan doldurulmalıdır bu tüpler dışında farklı bar basınçlı tüplerde bulunur.

Evlere, işletme, iş yerler, apartman villa, iş arabaları, depolar ve birçok yerde kısaca insan yaşamının olduğu yerlerde yangın tüplerinin bulunması gerekmektedir. Böylece olası bir yangın durumunda ilk müdahaleyi yapabilir böylece yangına karşı can ve mal güvenliğinin riski en aza indirilir.(1)

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Çalışır

Yangın söndürme tüpü nasıl çalışır bakıldığı zaman yangın söndürmek için taşınan ekipman türüne göre farklılık göstermektedir. Genel olarak elde tutulan modelleri yangına ilk müdahale olarak tasarlanmaktadır bununla beraber yangın hortumlarında meydana gelen hasarı en aza indirmek için itfaiye servisleri tarafından kullanılmaktadır.(1)

Farklı tipte yangın tüpleri içerisinde bulunan söndürücü maddeye göre farklı olabilir, bununla birlikte her biri farklı özellikte ve farklı büyüklükte bulunuyor ve farklı yangınlar için tasarlanan boyutları bulunuyor. Yangın söndürme tüpünün çalışmasında bakıldığı zaman,

  • Basınç altında sıkıştırılan sular yanan bölgeye doğru püskürtülür ve böylece soğuyucu etki yaparak yangının söndürülmesinde yardımcı olunmaktadır.
  • Karbondioksitli olan yangın söndürücülerin içeriğinde bulunan karbondioksit yüksek basınçta bulunur ve gaz halde bulunur, yüksek basınçta sıvı hale geçer ve tüpten çıkış sırasında ani bir şekilde hacmi arttığı için sıcaklığı düşer.
  • Karbondioksitli olan yangın söndürücüler genellikle B ve C tipli yangın söndürmesinde etkili olabilmektedir. Bununla beraber yan yaygın söndürücüler kuru kimyasal maddelerin kullanıldığı yangın söndürücü olmaktadır.
  • Küçük parçacıklardan elde edilen kimyasal maddeler azot gazı itici bir gaz görevi yapmaktadır ve toz halinde olan kimyasal maddeler yanan bölgeye püskürtüldüğü zaman eriyerek yanan yüzeyin üzerini kapsamaktadır.

Yangın Söndürme Tüpü Kullanım Talimatı

Yangınlara ilk müdahalenin yapılması ile birlikte yangının etkisi önemli derecede azaltılabilir. Bununla beraber yangının etkisinin azaltılması ile birlikte büyük felaketler önlenebilir. Yangın tüpü kullanımını öğrenmek için yangın söndürme tüpü kullanım talimatı okunabilir, bununla beraber yangın tüpünün doğru kullanımı için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir,

  • Yangın tüpü kullanımı sıralaması olarak ilk adımda yangın yerine getirilen yangın tüpü ile kişiler rüzgârı arkasına almalıdır.
  • Ateşe mümkün olunabildiği kadar yaklaşılması gerekmektedir.
  • Karbondioksit tüpünün valfi kısmı sola doğru çevrilir veya yangın tüpü üzerinde tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılır.
  • Tetiğe sonuna kadar basılır ve çıkan gaz veya tozun yangın olan yere doğru püskürtülmesi işlemi yapılır.
  • Yansın ön taraftan başlayarak arkaya doğru söndürülür.
  • Yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yeri terk edilmemelidir.
  • Tozlu cihazlarla beraber toz bitene kadar boşaltılır.

Adımları izlenerek meydana gelen yangınlar daha etkili ve kolay bir şekilde söndürülme işlemi yapılır fakat yangının büyüklük durumuna bağlı olarak her durumda itfaiyenin çağrılması ve aranması gerekmektedir.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?

Yangın söndürme tüpünün kullanımına bakıldığı zaman daha önce bu cihazı kullanmayan kişilerin mutlaka öğrenmesi gerekmektedir. Yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır bakıldığı zaman tüplerin daha verimli ve daha iyi bir şekilde kullanılması için adımların çok iyi bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Yangın söndürme tüpü kullanımı hakkında,

  • Yangın söndürme tüpleri ne gibi yangınlarda kullanılacağına göre değişir ve buna göre yangın sınıfı kendi içerisinde A, B, C, D, E ve F sınıfları olabilmektedir.
  • A sınıfı olan yangınlarda katı malzemelerin yanmasından dolayı meydana yangın çıkar ve bu yangınlar su yardımı ile birlikte söndürülebilir.
  • B sınıfı yangın tipi genel olarak sıvı malzemeleri ile çıkan yangınlardır ve bunun için gazlı söndürme tüp çeşitlerinin kullanılması gerekir.
  • C sınıfı olan yangınlarda gazlı malzemelerden kaynaklı olarak meydana gelen yangınlardır.
  • D sınıfı yangınlar genel olarak metalden kaynaklı yangınlardır.
  • E sınıfı yangınlar elektrik kaynaklı yangın çeşitleri olmaktadır.
  • F sınıfı yangın tipleri, yanmış, kızarmış yağlardan dolayı meydana gelen yangınlardır bununla beraber karbondioksitli ve tozlu olan yangın söndürme tüpleri başta olmak üzere diğer tüm yangın söndürme tüpleri araştırılır ve değerlendirilir.

Yangın Söndürme Tüpünün İçinde Ne Var

Yangın söndürme tüpleri içerisinde farklı tiplerde farklı kimyasal maddeler bulunmamaktadır. Yangın söndürme tüpünün içinde ne var bakıldığı zaman söndürme maddesini itmek için basınçlı nitrojen veya karbondioksit kullanılmaktadır. Yangın söndürücü olarak kullanılan kimyasallarda genel olarak potasyum bikarboant, su veya sıvı halde buharlaşan flokarbon olmaktadır.

Yangın Söndürme Tüpünün Dolu Olduğunu Nasıl Anlarız

Yangın söndürme tüpünün dolu olduğunu nasıl anlarız bakıldığı zaman cihazın başlığında bulunan ibreye bakara yapılabilmektedir. Yangın tüpünün üzerinde bulunan ibre sürekli olarak iki kırmızı arasında yeşili göstermelidir. Eğer cihaz yeni alındıysa veya doldurulduysa bazı durumlarda ibre sıfırı gösterebilmektedir. Bu tarz bir durumda ilgili firmalara başvuru yapılabilir.

Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri

yangın söndürme tüpü çeşitleri
yangın tüpü çeşitleri

Yangın söndürme tüpü çeşitleri içeriğindeki malzemelere göre farklılık göstermektedir. Bununla birlikte kişiler ısı ile oksijen arasındaki bağlantıyı keserek yangınlarda etkili olabilmektedir. Farklı özet ve ebat özelliklerine göre üretilen bu cihazlarla yangınların oluşum aşaması engellenebilir ve bununla beraber yangınların özelliklerine göre farklı tipte üretilebilmektedir. Yangın söndürme cihazı türlerine bakıldığı zaman,

  • ABC tozlu olan yangın söndürücülerde kişiler A, B ve C tipi olan yangınlarda metal ve elektrik yangınları dışında kullanılan cihazlar kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları olabilmektedir.
  • Kişiler yangınla mücadele de üstün kapasiteye ABC tozlu olan yangın söndürme cihazlarında sahiptir ve fakat yangının tekrar olarak alevlenmesi konusunda kullanılan alanlarda oksijenle tüm bağın kesildiğine emin olunmalıdır. Yangının tekrardan alevlenmemesi için tüm bağın kesildiğinden emin olunması gerekmektedir.
  • Köpüklü olan yangın söndürücülere bakıldığı zaman A, B sınıfı olan yangın söndürücülerde etkili olmaktadır.
  • Köpüklü olan yangın söndürücülerde kişiler yangına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilirler ve kişiler ısının etkisi altında kullanabilirler.
  • 1 kg, 2 kg, 3 kg veya 6 kg’lık yangın söndürme tüpü dolum fiyatları seçilebilmektedir, bu sebeple kişiler firmalar üzerinden teklif alabilir ve yangın tüplerinden yararlanabilirler.
  • Yangın tüpü çeşitleri bakıldığı zaman kişiler iş yerleri, evler, konutlar, apartmanlar gibi alanlarda bulundurması gerekir.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Seçilir?

yangın söndürme tüpü fiyatlari
yangın tüpü fiyatlari

Yangın tüpü çeşitlerine bakıldığı zaman kullanılan bir diğer tüp karbondioksitli gazlı olan söndürme cihazları olmaktadır. Basınçlı olan karbondioksit gazından oluşan bu cihazlar ortam içerisindeki oksijen miktarını düşürür ve yanma reaksiyonunu kırar. Yangın söndürme tüpü fiyatları içeriğindeki farklı maddelere göre değişmektedir. Yangın tüpü seçimine bakıldığı zaman,

  • Elektrik bölgelerinde risklerin yoğun olduğu yerlerde ve ofislerde kişiler yağ gibi sıvıların tutuşması ile meydana gelen yangın türlerine müdahalede karbondioksitli olan tüpler daha etkili olabiliyor.
  • Köpüklü olan yangın söndürme cihazları bakıldığı zaman kişiler ısının etkisi altında yangını etkili bir şekilde soğutur ve bu sebeple köpük söndürücüler etkili bir şekilde kullanılır.
  • Yangın tüpü çeşitleri bakıldığı zaman kullanım yerlerine göre tüp çeşitleri farklılık gösterebilmektedir ve kişiler mutlaka bölgelere özel bir şekilde yangın tüpü almalıdır.(1)

Yangın Söndürme Tüpü Kullanım Yerleri

yangın söndürme tüpü kullanım yerleri
yangın tüpü kullanım yerleri

Yangın tüpü kullanım yerleri bakıldığı zaman A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı ve D sınıfı yangın türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Yangın söndürme tüpü kullanım yerlerine bakıldığı zaman çok maksatlı olan söndürme tozları kullanılacak alana göre dikkat edilmelidir. Yangın tüpü kullanım yerlerine bakıldığı zaman,

  • A sınıflı olan yangınlarda kişiler çıkması muhtemel olan yangınlar için çok maksatlı kuru kimyevi olan maddeli veya sulu olan yangın tüpü seçebilirler.
  • B sınıflı olan yangınlar için Yangın tüpü çeşitleri CO2 veya kuru kimyevi olan, köpüklü olan yangın tüpleri seçilebilmektedir.
  • C sınıflı olan yangınlara bakıldığı zaman kişiler kuru kimyevi olan tozlu veya CO2’li yangın tüpü seçilebilmektedir.
  • D sınıflı olan yangınlara bakıldığı zaman çıkması düşünülen yerlerde kuru metal tozlu olan söndürme cihazları kullanılmalıdır.

Araçlarda Hangi Yangın Tüpü Kullanılır

Araçlarda hangi yangın söndürme tüpü kullanılır bakıldığı zaman araç sahiplerinin mutlaka bulundurulması gerekmektedir. Araçlarda kullanılan yangın tüplerine bakıldığı zaman otobüs, tır, minibüs, kamyon gibi, iş arabaları veya farklı araçlar olabilmektedir. Araç yangın tüpleri de yangın çeşidine göre farklılık göstermektedir ve hangi araçlarda kullanılması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Araçlarda hangi yangın tüpü kullanılır bakıldığı zaman,

  • A sınıfı olan yangınlar genel olarak katı madde yangınlarında kullanılır ve araç içerisinde kullanılabilmektedir.
  • B sınıfı olan yangınlarda kişiler yanabilen sıvılar için kullanılır ve benzin yağları, katran yağlı boyalar ve benzer yazıcı olan maddeler kullanılabilmektedir.
  • C sınıfı olan yangınlarda kişiler yanığı gaz maddeler konusunda özellikle havagazı, metan, LPG ve benzer olan maddelerin yangınında kullanılır.
  • D sınıfı olan yangınlar hafif metal yangınlar olarak bilinir ve sodyum, potasyum, magnezyum, titanyum gibi maddelerde kullanılabilmektedir.
araçlarda hangi yangın tüpü kullanılır
araçlarda hangi yangın söndürme tüpü kullanılır

Genel olarak araç yangın söndürme tüpü alımında kişiler kuru kimyevi olan araç tüpleri kullanılabilmektedir. Araç yangın tüpü alınırken dikkat edilmeli ve aynı zamanda kişiler alınan tüplerin periyodik olarak kontrolünün yapılması gerekir. Araç yangın tüplerinde genel olarak 6 aylık bakım kontrolü yapılır ve bununla birlikte kişiler satın aldıkları firmalar üzerinden yardım alabilir.