Süresi Dolan Yangın Tüpü Ne Yapılır?

Süresi dolan yangın tüpü ne yapılır? Evinizde, aracınızda ya da iş yerinizde olası bir yangın tehlikesine karşı yangın tüpleri bulundurmanız gerekmektedir. Yangın tüpleri olası yangın durumlarına göre farklı tipleriyle tercih edilmektedir. Ancak içerisinde söndürme işlemi için kullanılan karbondioksitli ya da köpük yapıdaki bu maddelerin belli bir kullanım ömrü vardır. Bu kullanım ömrü dolduğunda artık yangına karşı etkileri kalmamaktadır.

Peki, son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır? Yangın tüplerinin kullanım süreci ortalama 2 yıl olarak belirlenmektedir. Ortalama kullanım süresini dolduran tüplerin satın alınan firma ya da herhangi bir yangın tüpü firması tarafından boşaltılarak yerine yeni yangın söndürücü maddenin doldurulması gerekmektedir. Bu durumda yangın tüplerinin süresi dolması halinde atılması yanlıştır. Yenileme işlemiyle tüpünüzde değişim yapılmaktadır.

Yangın Tüpü Bakım Süresi

yangın tüpü bakım süresi
yangın söndürme tüpü bakım süresi

Çeşitli yangın tehlikesi oluşturacak yerlerde bulunması elzem olan yangın tüplerinin düzenli bakım ve dolum yapılması gerekmektedir. Yangın tüpü bakım süresi aylık ve yıllık olarak değişim göstermektedir. Yangın söndürme işlemi için genellikle kurumsal firmalarda bir yetkili kişi bulunmaktadır. Bu yetkili aylık ve yıllık olarak yangın tüplerinin kontrolünü sağlamaktadır.

Yangın tüpünün çalışmasında oluşabilecek sorunlar, deforme olma, sızıntı ya da basınç sorunlarında tüpün düzeltilmesi ve bakım yapılması gerekmektedir. Bu şekilde oluşabilecek bir yangında öncesinde sağlam ve kullanılabilir olan yangın tüpü bakım süresi içerisinde tamamlanmış olur.

Genellikle yangın tüpü bakım süresi denetimi TSE belgesi almış tüp kontrol firmaları tarafından sağlanmaktadır. İşletmenize ya da evinize almış olduğunuz bu tüplerin satın alınan firmalar tarafından yıllık olarak 6 ayda bir ve aylık olarak kontrolleri sağlanır. Ayrıca kurumlarda olası yangın anında yapılması gereken adımları gösteren, acil çıkış ve yangın söndürücü levhalarının da bulunması gerekmektedir.

Yangın Tüpü Dolum Tarihi Nerede Yazar?

yangın tüpü dolum tarihi nerede yazar
yangın söndürme tüpü dolum tarihi nerede yazar

Yangın tüpü dolum tarihi nerede yazar? Yangın tüplerinde dolum tarihleri çoğunlukla bilgi etiketi üzerinde yer almaktadır. Yangın tüpünün bilgi kısmında sol üst köşede ya da çember formunda amblem ile belirlenmiş bir biçimde tüp üzerinde görebilirsiniz. Eğer dolum tarihi ile son kullanma tarihi arasında belirtilen dönemde şu gibi durumlar gerçekleştiyse işlem gerebilmektedir;

  • Son kullanma tarihi geçmesi
  • Tüpün kullanılmış olması
  • Sızma sorunları
  • Tüpün çalışmaması

Tüm bu durumlarda yapılması gereken tüpün kontrolden geçmesidir. Çünkü yangın tüpü bakım süresi içerisinde kontrol edilmezse yangın halinde kullanımında sorun yaşanabilmektedir. Bu sebeple yangın anında en büyük kurtarıcı olan tüplerin düzenli bakımı, doldurulması ve içerisindeki söndürücü maddenin tarihi geçmesi halinde yenilenmesi gerekmektedir.

Yangın tüpü içerisinde bulunan etken maddelerin zarar görmesi, tüplerde bozulma durumları periyodik kontrollerde fark edilmektedir. Özellikle de iş yerlerinde ve otomobillerde yaşanabilecek her türlü riske karşı yangın tüpü dolum tarihi ve son kullanma tarihinin dikkatle incelenmesi önerilmektedir.

Muayenede Yangın Tüpü Hafif Kusur Mu?

muayene de yangın tüpü hafif kusur mu
muayene de yangın söndürme tüpü hafif kusur mu

Araçlarda bulunan yangın tüpleri muayenelerde çoğunlukla sorun çıkarabilmektedir. Tüpün son kullanma tarihinin geçmiş olması ya da direkt araçta tüp bulunmaması çeşitli sorunlara neden olur. Muayene de yangın tüpü hafif kusur mu sorusu da bu sebeple sık gelmektedir. Araç muayenesinde tüp bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.

Ayrıca araçlarda bulunan yangın söndürme tüplerinin herhangi bir tarih kontrolüne de pek sık rastlanmamaktadır. Aracınızda yangın tüpünün bulundurulması muayenelerde önemli olarak görülse de hafif kusur ile muayene raporu almanız mümkündür. Ancak yine de oluşabilecek yangın risklerine karşı doğru yangın söndürücü ve son kullanma tarihi geçmemiş tüp kullanımı büyük öneme sahiptir.(1)

Yangın Tüpleri Periyodik Kontrol Süreleri Yönetmelik

yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri yönetmelik
yangın söndürme tüpleri periyodik kontrol süreleri yönetmelik

Araçlarda ve işletmelerde yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri yönetmelik gereği 6 ay olarak belirlenmiştir. 6 aylık süreçte yapılan kontrollerde eğer tüpte bir bozulma, sızıntı ya da son kullanma tarihi geçmesi durumda bakım yapılması gerekmektedir.

Ayrıca doğru mekanda doğru yangın tüpü seçimi de büyük öneme sahiptir. Özellikle otomobillerde ve evlerde ortaya çıkabilecek yangın durumlarında tedbir amaçlı olarak karbondioksitli yangın tüpü tercih edilir. Bu tüpler elektrik kontağından çıkan yangınlara karşı söndürücü etki yaratmaktadır. Elektriğin yayılmasını önler ve ateşin etkisini kaybetmesini sağlar. Olası yangın halinde yangın söndürme eğitimli kişilerin bu işlemi uygulamaları büyük öneme sahiptir.