Tarihi Geçmiş Yangın Tüpü Muayeneden Geçer Mi?
tarihi geçmiş yangın söndürme tüpü muayeneden geçer mi
Tarihi geçmiş yangın tüpü muayeneden geçer mi? Araçlarda kullanılan yangın tüpleri olası arızalanma ve yangın oluşumunda müdahale amacıyla bulundurulmak zorundadır. Üstelik araçların yapısına göre birden fazla bulundurulması da gerekebilmektedir. Eğer aracınızda taşımış olduğunuz yangın tüpünün tarihinin geçmişse muayenede herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Araç muayenesinde yangın tüpünün olmaması durumda da aslında muayeneden geçmek mümkündür. Araçta yangın tüpünün bulunmaması durumu sorun teşkil edebilmektedir. Ancak olası yangın tehlikesine karşı aracınızda bulundurduğunuz tüplerin tarihinin geçmesi halinde yeniden doldurulması gerekmektedir. Aksi halde yangın tüpü söndürme işlevini kaybedebilmektedir.
Araç Muayene Yangın Tüpü

Araç muayene yangın tüpü kontrolü büyük öneme sahiptir. Araçlarınızda özellikle de yük taşıyan araçlarda kimyasal etkenler nedeniyle yangın riski büyük oranda bulunmaktadır. Bu duruma karşılık yönetmelik gereği her araç türünde farklı bir yangın tüpü bulundurma gerekliliği söz konusudur. Araç muayene yangın tüpü özellikleri araçtan araca şu şekilde sıralanabilir;
- Otomobil, kamyonet ve minibüste minimum 1kg kapasiteli yangın söndürme cihazı
- Otobüs ve toplu taşıma işlemi yapan araçlarda en az 6 kg yangın söndürme tüpü
- Yük taşıyan araçlarda 12.000 kg altında en az 4 kg 12.000 kg üzerinde ise en az 6kg yangın söndürücü bulundurmak
- Tehlikeli, yanıcı ya da kimyasal madde taşıyan araçlarda en az 6 kg 2 adet yangın söndürücü bulundurmak
Tüm bu şartlara uygun olması halinde araç muayene yangın tüpü gereksinimi tamamlanmış olur. Yüklere ve araç tipine göre doğru oranla bakıldığında taşınması gereken azami yangın söndürücü boyutu 6 kg olarak bilinmektedir. Araçlarda ortaya çıkabilecek A, B ve C tipi yangınlar için kuru kimyevi tozlu söndürücü ya da karbondioksitli yangın söndürücü kullanımı yaygın olarak görülmektedir.
Muayenede Yangın Tüpü Hafif Kusur Mu?
muayenede yangın söndürme tüpü hafif kusur mu
Araçlarınızda bulunması gereken tüpler için muayenede yangın tüpü hafif kusur mu? Otomobillerde ya da yük ve yolcu taşıyan araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulunması zorunludur. Oluşabilecek risklere karşı uygun özelliklerde ve boyutlarda yangın söndürücünün araç içinde bulunması ayrıca ilk yardım setinin de yanı sıra araçta kalması gerekmektedir.
Muayenede yangın tüpü hafif kusur mu sorusuna yanıt olarak evet muayenede yangın tüpünün araçta olmaması hafif kusur olarak geçer. Ancak farklı bir başka kusurunda bulunması halinde muayene geçersiz olabilmektedir. Yangın riskine karşı aracınızda bulundurmanız gereken yangın tüpünü hiçbir şekilde ayırmamanız gerekmektedir.
Araçların yakıt olarak kullanılan benzin, mazot ya da LPG gazlarında oluşabilecek bir sorun yangın çıkmasına neden olabilir. Bunun dışında motorda oluşan ağır hasar ve arızalar ya da farklı sorunlarda yangın çıkmasına neden olabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken doğru yangın söndürücüsü ile gerekli müdahaleyi yapmak ve araçtan uzaklaşarak yetkililerle iletişime geçmektir.
Araç Yangın Tüpü Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?
araç yangın söndürme tüpü son kullanma tarihi nerede yazar
Araç yangın tüpü son kullanma tarihi nerede yazar? Araçlarda bulunan ya da farklı iş yerlerinde bulunan yangın söndürücü tüpleri üzerinde bilgi bölümü yer almaktadır. Burada çoğunlukla sağ üst köşede yazılı olarak doldurulma tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında araçlarda kullanılan yangın tüplerinde bilgi bölümünde bir baskı ile dolum ve son kullanma tarihi bilgilerinin olduğu yuvarlak bir simge de bulunabilmektedir.
Güvenli bir yangın söndürücü kullanımı için gerekli kontrollerin yapılması, yangın söndürücünün tarihinin geçmesi, sızıntı oluşması ya da çalışmaması gibi sorunlarda gerekli tamir ve yeniden doldurma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. (1)
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yangın Tüpü Ne Yapılır?
Araçlarda, evlerde ya da iş yerlerinde güvenlik amacıyla olası yangınlara karşı tutulan yangın söndürücü tüplerin belli bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu süreçte kullanım etkili olabilmektedir. Peki, son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır? Bu soruya yanıt olarak bazı kullanıcılar yenisini almayı tercih ettiklerini söyleseler de bunun yerine tüpün içerisinde yer alan söndürücü maddenin değişimi yeterli olmaktadır.
Rutin bakımları yapılan yangın söndürücülerin genellikle kullanım süresi 2 yıl kadar bilinmektedir. Bu süreçte açılmış olan ya da tarihi geçmiş olan yangın söndürücülerin bir yangın tüpü bakımı yaptırmaları ve yeniden dolum gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Böylece tüpün sorunsuz kullanımı mümkün olacaktır.