Yangın Söndürme Tüpü Basıncı Kaç Olmalı?

Yangın söndürme tüpü basıncı kaç olmalı sorusu, herhangi bir tehlikenin oluşmaması açısından dikkat edilen durumlar arasında yer almaktadır. Yangın söndürme tüplerinin olası yangın felaketleri için her daim hazır durumda olması gerekmektedir. Bunun için de tüm detayları ile incelenmeli ve kontrolleri devamlı olarak yapılmalıdır.
Yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımları veya dolumları sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisi de basınç durumudur. Basıncın yangın söndürme tüpünün kapasitesine göre ayarlanması oldukça önemlidir. Aksi halde patlama veya çalışmama durumu gözlemlenebilmektedir. Yangın tüplerinin basıncı konusunda merak ettiğiniz tüm detaylara aşağıda yer alan alt başlıklar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Yangın Tüplerinin Basınç Durumu
Can ve mal güvenliği açısından önemli olan yangın tüplerinin basınç durumu, bu alanda uzman olan bireylerin dikkat etmesi gereken detaylar arasında yer almaktadır. Yangın söndürme tüplerinin dolumları esnasında verilen basıncın kesinlikle kapasiteye uygun miktarda olması gerekmektedir. Aksi halde olası bir yangın halinde yangın tüplerinin verimli bir şekilde çalışması imkansız olmaktadır.
Ortalama bir yangın tüpü, N2 azot gazı ve 18 bar basınçla doldurulmaktadır. Ancak yangın tüplerinin bulunduğu ortama veya hava şartlarının etkisine bağlı olarak bu basınç 25 bara kadar çıkabilmektedir. Bu tarz durumlarda gövdede şişme gibi bir durum gözlemlerseniz anında uzman biri ile görüşmeniz ve durumu bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde tehlike arz eden bir durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yangın Tüpü Göstergesi Anlamı
Yangın tüpü göstergesi anlamı, bahsi geçen bu yangın tüplerinin ne durumda olduğunu anlatan detaylardır. Her yangın tüpünde olması gereken bu gösterge, yangın tüplerinin içerisindeki basıncın ve doluluk oranının takip edilmesi kapsamında incelenmektedir. Peki, yangın tüplerinin üzerinde yer alan bu göstergenin anlamı nedir?
Yangın tüpü üzerinde gösterge yeşil alanı işaret ediyorsa bu yangın tüpünün iyi durumda olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda doluluk oranının da iyi olduğunu açıklamaktadır. Ancak bu gösterge kırmızı alanı işaret ediyorsa yangın tüpünün boş olduğunu ve basıncın azaldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Yangın tüplerinin dolu olabilmesi için alanında uzman ekiplerle iletişime geçerek tüplerin dolumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Yangın Tüpü Basıncı Nasıl Doldurulur?
Yangın tüpünün basınç durumu hakkında yangın tüpü basıncı nasıl doldurulur sorusu da merak edilen içeriklerden biri haline gelmiştir. barometrenin kırmızı alanı göstermesi ile birlikte yangın tüplerine müdahale yapılması gerektiğini anlayabilirsiniz. Bu durumda söndürme etkisine sahip maddelerin eklenmesi ve basıncın tamamlanması gerekmektedir.
- Yangın tüpünün iç kısmı tamamen boşaltılmalıdır.
- Ardından teknik bir arıza meydana gelmemesi için kontrolleri yapılmalıdır.
- Yangın söndürme etkisi bulunan maddeler eklenmelidir.
- Daha sonra yangın söndürme tüpünün kapasitesine bağlı olarak uygun miktarda basınç verilmelidir.
- Basıncın verilmesinden sonra tekrar kontrol işlemleri yapılmalıdır.
Sıralanan bu adımlar, basıncın nasıl verildiği konusunu geniş bir şekilde açıklamaktadır. Tabi bu adımları evde te başınıza gerçekleştiremeyeceğinizi bilmeniz de önemlidir.
Yangın Söndürme Tüpündeki Basınç Ne İşe Yarar?
Yangın söndürme tüpündeki basınç ne işe yarar sorusu ise yukarıda detaylı bir şekilde açıklana basınç hakkında ele alınan bir diğer konu olarak ön plana çıkmaktadır. Yangın tüpleri için olmazsa olmaz olan bu basınç durumu, hayati öneme sahip olarak da değerlendirilmektedir.
Bu basınç, tüpü içerisinde yer alan maddelerin aleve doğru fırlatılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yangının kontrol altına alınması konusunda da oldukça önemli bir göreve sahip olan bu basıncın mutlaka kontrol altında tutulması gerekmektedir. Basıncın az veya fazla olması, olası felaketlere yol açabilmektedir. (1)
Yangın Söndürme Tüpü Hangi Sıklıkla Doldurulmalıdır?
Ortalama bir yangın söndürme tüpü için yangı söndürme tüpü hangi sıklıkla doldurulmalı sorusu, gerekli önlemlerin alınması açısından göz önünde bulundurulan başlıklardan biri haline gelmiştir. Yangın çıkması veya belli bir yerin alev aması kapsamında can ve mal güvenliğini sağlayan yangın söndürme tüplerinin muhakkak dolu olması gerekmektedir.
Normal yangın söndürme tüplerinin 2 yılda bir periyodik bakımlarının yapılması ve tamamen boşaltıldıktan sonra tekrar doldurulması gerekmektedir. Bu durum köpüklü olan yangın söndürme tüplerinde biraz daha farklıdır. Aynı işlemlerin yılda bir kez uygulanması köpüklü yangın söndürme tüpleri için yeterli olmaktadır.