Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?
yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır
Yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır adımlarının bilinmesi yangınlara ilk müdahalenin yapılması ile yangının etkisinin azaltılması sağlanır. Büyük felaketlerle birlikte maddi ve manevi zararın verilmemesi için yangın söndürme tüpleri ilk adımda kullanılabilir.
Yangın tüpünün doğru kullanımı ile birçok felaket ilk adımda önlenebilmektedir bu sebeple yangın söndürme tüpünün kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Yangın tüpü kullanımı sıralaması ile yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır bakıldığı zaman,
- Yangın söndürme tüpü kullanılmadan önce yangın yerine bakılarak rüzgârın arkaya alınması gerekir.
- Ateşe mümkün olduğu kadar yaklaşılması gerekir ve yangın söndürme tüpünün mekanizmasını kilitleyen pimin çıkartılması gerekir.
- Karbondioksit tüpünün valfi sola doğru çevrilir ve tetiğe sonuna kadar basılır.
- Çıkan toz veya gaz maddeyi yangının olduğu yere püskürtülmesi gerekir.
- Yangının ilk çıktığı alandan söndürülmeye başlanabilir ve ön kısımdan arkaya doğru söndürülmektedir. Yangının söndüğünden emin olmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekir.
- Tozlu olan yangın tüplerinde toz bitene kadar boşaltılma işlemi yapılır.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır? yazımızın devamında bu adımlar izlenerek yangınlar daha etkili, kolay bir şekilde söndürülmektedir fakat yangının büyüklük durumuna göre her türlü durumda itfaiyenin araması gerekmektedir. Yangın söndürme aşamaları bakıldığı zaman mutlaka ilk adım olarak çevrenizi kontrol etmeli ve yardım ekiplerine haber vermeniz gerekir. Aynı zamanda yangını büyüten durumların durdurulması gerekebilir bu durumlar elektrik bağlantısı gibi durumlar olabilir.(1)
Yangın Söndürme Tüpü Kullanma Talimatı

Yangın söndürme tüpü kullanma talimatı genel olarak her yangın tüpü yanında gelmektedir. Yangın söndürme tüpünün kullanımına bakıldığı zaman yangın söndürmeyi hiç kullanmayan kişilerin mutlaka öğrenmesi gerekir. Yangın söndürme tüplerinin daha verimli ve daha iyi bir şekilde kullanılması için yukarıda belirtilen adımların yapılması gerekir. Yangın söndürme çeşitlerine göre tüp kullanımı farklılaşabilmektedir bunlar,
- Yangın söndürme tüpleri için kişilerin yangın sınıfları üzerinde durması gerekir, yangın sınıfları ise kendi içinde A, B, C, D, E ve F gibi farklı sınıflara ayrılabilmektedir.
- Yangın tüpü edinen kişiler satın aldıkları firmalarda görüşerek kullanımı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirler bununla birlikte senelik olarak yangın tüpünün bakımının yapılması gerekir.
- Tozlu, gazlı ve sulu biçimlerde bulunan yangın söndürme tüpleri, yangın söz konusu olduğunda talimatlara birebir uyulmalıdır.
- Yangınlar bilindiği üzere ateş kavramının olduğu her yerde çıkabilir bu sebeple mutlaka yangın tüpü bulundurulmalı ve yangın tüpü bulunduran kişilerin talimatlara birebir uyması gerekmektedir.
Evde Yangın Tüpü Nereye Konulur?
evde yangın söndürme tüpü nereye konulur
Her evde bulunması gereken yangın tüplerinin konulduğu alanlar önemlidir. Evde yangın tüpü nereye konulur bakıldığı zaman özellikle yangın anında en tehlikesiz ve en hızlı şekilde ulaşılacak alanda olması önemlidir. Binaların yangından korunması hakkındaki olan yönetmenliğe bakıldığı zaman taşınabilir olan söndürme yangın tüplerinin duvara bağlantılı olan asma halkası içerisinde olmalıdır.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızın devamında 4 kilodan ağır olan ve 12 kilodan daha hafif olan cihazlar yerden yükseklik bakımından 90 cm’yi aşmayacak şekilde montaj yapılması gerekir. Büyük tüplerinde yerden en az 90 cm yüksekliğinde olması gerekir. 6 kiloluk olan bir yangın söndürme cihazının tutma mandalıda yerden 1 metre yüksekliğinde olmalıdır.
Yangın Tüpü Kullanım Süresi
yangın söndürme tüpü kullanım süresi
Yangın tüpü kullanım süresi bakıldığı zaman yangın söndürme tüplerinin senede iki kere tamamen boşaltılarak doldurulması gerekir. Köpüklü olan yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımı ise dolum süresinde iki senede bir yapılması gerekebilmektedir. Kuru kimyevi olan yangın söndürme tüplerinin periyodik bakımının yapılması gerekir. Yangın tüpü bakımı konusunda,
- Yangın tüplerinin bakımı konusunda kullanım sonrasında tekrardan dolum yapılması gerekir.
- Bakımı yapılmayan yangın tüpleri yangın söndürme konusunda etkisiz olmaktadır bu sebeple yangınlarda yüksek verim için bakımlarının ertelenmemesi gerekir.
- Yangın tüplerinin bu şekilde verimli olarak kullanılmasını sağlayan özelliklerden olan bakımlarının, dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
- Yangın tüpleri periyodik kontrol süreleri konusunda tüpün alındığı firmayla görüşülerek ele alınabilmektedir.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Seçilir?
yangın tüpü nasıl seçilir
Yangın söndürme tüpü nasıl seçilir bakıldığı zaman binaların yangın tehlike sınıfına göre seçilebilmektedir. Düşük tehlike sınıfında özellikle 500 metre kare alanlarda orta ve yüksek tehlike sınıfında yer alan her 250 metre karelik alan için 1 adet 6 kiloluk yangın söndürme cihazı seçilebilir. Yangın söndürme cihazları küçük alanlar için taşınabilir olarak seçildiği zaman etkili olabilir. Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır? yazımızın sonuna gelirken Yangın tüpü dolumu nasıl yapılır? başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.