Yangın Tüpü Tek Kullanımlık mıdır?

“Yangın tüpü tek kullanımlık mıdır” sorusunun cevabı yangınların söndürülmesinde önemli rol oynuyor. Yangınların söndürülmesi için kullanılan tüplerin belirli süreleri vardır. O süreler her yangın tüpünde farklıdır.
Yangın söndürme tüpünden tam verim alabilmek için 2 yılda bir tam olarak boşaltılması gerekiyor. Yangın tüpü çeşitleri arasında yer alan kuru kimyevi ve holokarbonlar 2 yılda bir bakıma tabi tutulmalıdır. Yangın tüplerinin periyodik kontrol süreleri, yönetmeliğe göre belirlenmektedir. Yangın tüpünün içerisindeki maddeye bakılmaksızın dış kısımları yangına dayanıklı maddelerden üretilmektedir. Yangın tüplerinin dayanma dirençlerini farklı farklı standartlarla kontrol edebilirsiniz.
Yangın Tüpü Nerede Bulunmalı?
“Yangın tüpü nerede bulunmalı” konusu yangının ilerlemesini durdurmak bakımından çok önemlidir. Yangın söndürme cihazları, her alanda bulundurulması gerekiyor. Özellikle ateşin olduğu yerlerde mutlaka yangın tüplerini bulundurmanız gerekiyor. Genel olarak yangın tüpleri;
- Daire,
- İşyerleri,
- Araba,
- Evlerde mutlaka bulundurulmalıdır.
Yangın tüpleri ayrıca;
- 6 kg,
- 1 kg,
- 4 kg şeklinde de üretilmektedir.
Yangın söndürme tüpünü satın aldığınızda, kullanma talimatına da mutlaka bakmalısınız. Talimatlar doğrultusunda yangın tüpü kullanıldığında daha faydalı olacaktır. Yangın tüpü çeşitleri; gazlı, tozlu ve sulu şekilde üretilmektedir.
Yangın Tüpü Periyodik Kontrol Süresi Ne Kadar?
“Yangın tüpü periyodik kontrol süresi ne kadar” sorusunu; aylık ve senelik olarak yanıtlayabiliriz. Periyodik bakımların farklı farklı dönemlerde uygulanması gerekiyor. Periyodik kontrollerdeki esas amaç, yangın tüplerinde oluşması muhtemel sorunları gidermek olduğunu söyleyebiliriz. Yangın tüpleri bakımları aynı zamanda;
- Taşma durumlarında,
- Tarihin geçmesi,
- Tüp tetiklerinde meydana gelen bozulmalarda yapılmalıdır.
Yangının önlenmesi için yangın tüpünün periyodik kontrol süresini kesinlikle geçirmemeniz gerekiyor. Aylık ve yıllık olacak şekilde işyerleri de onay almalıdır. Aynı zamanda denetimlerin araç sahiplerine de olması gerekir. Araç sahiplerine yapılan kontroller, muayene kayıtlarıyla olmaktadır. Yalnız “araçlarda yangın söndürme tüpü nerede olmalı” konusunun çok esnetildiğini söyleyebiliriz. Araç sahibi yangın tüpü taşımadığı takdirde hafif kusurlu olarak sayılmaktadır. Fakat olası yangın çıkma tehlikesine karşı araç sahibinin mutlaka taşıması gerekiyor.
Yangın Tüpü Süresi Ne Kadar?

“Yangın tüpü süresi ne kadar” konusunu 2 sene olarak yanıtlayabiliriz. Yalnız bu süre yangın söndürme tüplerinin hasarlanmalarına ve kullanımlarına göre de değişebiliyor. Yangın söndürme tüplerinin mutlaka düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekiyor.
Yangın söndürme tüplerinin senelik olarak genel bakımları yapılmalıdır. Belirlenen süre zarfında yeniden dolumu yapılmalıdır. Ayrıca yangın tüpleri için uygun tozda kullanılmalıdır. Yangın tüpünde hasar varsa mutlaka değiştirilmelidir. Özellikle kırılma, korozyon, darbe vb. hususlarda kesinlikle değiştirilmelidir. Yangın söndürme tüplerinin değiştirilmesi, standart bakım yönetmeliği kapsamında olmalıdır. Yıllık kontrolleri aksatmamaya özen göstermelisiniz. Karbondioksitli yangın söndürme cihazları, 6 ayda bir kontrol yapılmalıdır. (1)
Yangın Tüpü Ne Zaman Doldurulmalıdır?

“Yangın tüpü ne zaman doldurulmalıdır” hususu asla arka plana atılmamalıdır. Yangın söndürme tüpü dolumun hususunda; yangın ibaresi mutlaka yeşil renkte olmalıdır. Basınç ibaresi eğer ki kırmızı rengin üzerindeyse, o noktada asla yangını söndüremez. O nedenle her an yangın çıkabilir düşüncesiyle mutlaka dolum işlemlerinin yapılması gerekiyor. Yangın söndürme tüplerinin dolum işlemleriyle alakalı dikkat edilmesi gerekenler;
- Yangın söndürme tüplerinin dolum işlemlerinde genel olarak kontrol noktasının belirlenmesi gerekiyor.
- Yangın söndürme tüpü kontrol edilirken tesisatına da mutlaka bakılmalıdır.
- Yangın söndürme tüplerinin hem dolum hem de boşaltım işlemlerine çok dikkat edilmelidir. Bu işlemler esnasında tüpün içindeki tüm malzemeler boşaltılır. Aynı şekilde boşaltılan malzemenin yerine yenisi koyulmalıdır.
- Yangın tüpü fiyatları, kilosuna göre de farklılık gösteriyor. Yangın tüpü doldurma işlemleri için kesinlikle merdiven altı firmalar seçmeyiniz.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?
“Yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır”, herkesin cevabını bilmesi gereken sorular arasında yer alıyor. Yangın; canlılara ve eşyalara zarar veren bir felaket çeşididir. Yangın çıktığı anda kişiler hemen doktora başvurmalıdır. Fakat itfaiye gelmeden yangının büyümesini engellemek için kişilerde müdahale edebilir. Yangın tüpünü;
- Yangının olduğu alana 1.5-2 metre arasında uzaklıkla yaklaşılmalıdır.
- Rüzgârı arkaya alıp alevin olduğu merkeze odaklanmalısınız.
- Yangın tüpü üzerindeki pimi çekip sonrasında hortumu alevlere yöneltin.
- Yangın tüpü mandalını sıkıp öyle ateşe püskürtmeli.
- Püskürtmeyi tek tarafa değil sola ve sağa doğruda yapınız.
- Yangın sönene dek aynı işleme devam ediniz.
- Yangını söndürdükten doldurunuz.