Yangın Tüplerinin Dolumu Kaç Yılda Bir Yapılır?

“Yangın tüplerinin dolumu kaç yılda bir yapılır” sorusu, yangınların bertaraf edilmesi için çok önemlidir.
Yangın söndürme tüpleri, 2 sene de bir tamamen boşaltılıp doldurulmalıdır. Yangın tüplerinin bakımı çok önemlidir. “Yangın tüpleri 4 yılda bir doldurulur” konusu da yönetmelikte yer almaktadır. Yalnız bu kural için; tüplerin kullanımına bağlı olarak tamamen bitmesi gerekiyor. Aynı zamanda yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihlerinin gelmesi beklenmelidir. Yangın tüpleriyle ilgili diğer dikkat edilmesi gereken noktaysa, 6 ayda bir kontrole tabi tutulmalarıdır. Yangın tüplerinin hiç kullanılmaması ve 4 seneyi doldurmamaları bu konuyu direkt etkilemektedir. Yangın söndürme tüpü bakım ve onarımları, TS 11748 standartları doğrultusunda olmaktadır.
Yangın Tüplerinin Periyodik Kontrol Süreleri
Yangın tüplerinin periyodik kontrol süreleri, genel anlamda senede 2 defa yapılması gerekiyor. Yangın tüplerinin içinde yer alan madde türlerine göre de kontrol sürelerinin değiştiğini söyleyebiliriz. Yangın tüplerindeki dolum ve boşaltım işlemlerinin de çok önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Yangın tüplerinin içindeki malzemeler 2 sene de bir tamamen boşaltılıp malzemelerin yenilenmesi gerekiyor. Böylelikle yangın tüpleri içerisindeki malzemede taze kalmış olacak. Bu durum yangınların hem seri hem de hızlı ve kolay şekilde kontrol edilmesini sağlayacak. Yangın tüpleri;
- Konut,
- İşyeri,
- Ev gibi birçok kapalı alanda bulunmalıdır.
Yangın söndürme tüpleri işlevciliğini kaybetmemesi için periyodik kontrol süreleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Yangın Tüpü Bakımı Ne Zaman Yapılır?
“Yangın tüpü bakımı ne zaman yapılır” sorusunu 2 yılda bir şeklinde yanıtlayabiliriz. Yangınları söndürmede önemli rol oynayan yangın tüplerinin bakımının çok iyi yapılması gerekiyor. Özellikle kullanımına çok özen gösterilmelidir. İnsanlar yangın çıktığında ilk çevrelerine ilk söndürme cihazlar var mı yok mu diye bakarlar.
Yangın söndürme cihazları verimli şekilde kullanılmalıdır. Yangın tüplerinin yangınlarda verimli şekilde çalışabilmesi için periyodik bakımları çok önemlidir. Tüplerin bakımı doğru şekilde yapılarak olası yangınlara karşı hazır bulundurulmalıdır.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Yangın Tüpü Ne Yapılır?
“Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü ne yapılır” kapsamında tüpleri kesinlikle atmamanız gerekiyor. Atmak yerine yangın tüpleri içerisindeki soğutucu maddeler değiştirilmelidir. Yangın tüpünün soğutucu maddelerini değiştirmek için denetleyici firmalara başvurabilirsiniz. Aynı zamanda yangın tüpü satılarından da temin edebilirsiniz. Yangın söndürme tüpünün içerisini açarak, belirli basınçtaki bütün tüp içindeki soğutucuyu çekiniz. Daha sonra o çektiğiniz maddenin yerine yenisini koyunuz. Tabi ki bu işlemi sizin tek başınıza yapmanız doğru değildir. Değişim için mutlaka belirttiğimiz yerlere başvurmalısınız.
Aniden çıkan yangınlarda soğutuculardan faydalanabilirsiniz. Soğutucuların her biri farklı yangın tiplerinde kullanılmaktadır. Çok sık karşılaştığımız yangın çeşitleriyse; gaz yangınlar, katı yangınlar, metal yangınlar ve sıvı yangınlardır. Yangın söndürme tüpleri çeşitleriyse;
- Kuru kimyevi tozlu söndürücü,
- Karbondioksitli yangın söndürücü,
- D tozlu yangın söndürücü,
- Köpüklü yangın söndürücü şeklinde sıralanabilir.
Yangın tüpleri aynı zamanda kullanım yerlerine göre de değişim gösteriyor. Örneğin; köpüklü yangın söndürücüler genellikle katı maddelerden kaynaklı yangınları söndürmek için kullanılıyor. Karbondioksitli yangın söndürücülerse, elektrikten kaynaklı yangıların söndürülmesinde kullanılmaktadır.
Yangın Tüpü Ne Kadar Sürede Biter?

“Yangın tüpü ne kadar sürede biter” hususuna da çok dikkat etmeniz gerekiyor. Yangın tüpleri tüm mekânlarda bulundurulması gerekiyor. Yangının nereden ve nasıl geleceğini bilemediğimizden dolayı özellikle bu konunun çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yangın esnasında kullanılan tüpler, belirli zaman sonra mutlaka değiştirilmelidir. Yangın tüpleri, soğutucu maddeler doğrultusunda değişebiliyor.
“Yangın tüpü ne sürede biter” konusunda tüpün çeşidini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin; tozlu yangın tüpleri, tek kullanımlık olmaktadır. Tozlu yangın küplerini kullandıktan sonra hemen yenilemelisiniz. Karbondioksitli yangın tüpleriyse, bir kullanımlık değildir. Onları bitinceye kadar kullanabilirsiniz. Yangın tüplerinin kontrollerini aylık ve yıllık olarak yaptırmalısınız.(1)
Yangın Tüplerinin Son Kullanma Tarihi Nerede Yazıyor?

“Yangın tüplerinin son kullanma tarihi nerede yazıyor” konusu da diğer bir önemli husus olarak karşımıza çıkıyor. Yangın tüplerini kullanmasanız dahi yine de son kullanma tarihlerine dikkat etmelisiniz. Yangın tüplerinin son kullanma tarihleri, etiketin olduğu alanda yazmaktadır. Yangın tüpünün her değişiminin arkasından son kullanma tarihi de değişmektedir.
Yangın tüpünde son kullanma tarihi hayati önem taşıyor. Çünkü tüpün içindeki kimyasallar bozulabilir. Bu durumsa yangına müdahalede olumsuz sonuçlar alınmasına sebep olur.